Zapaljena olimpijska baklja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbrojavanje do pocetka olimpijskih igara, cije ce se otvorenje održati 27. srpnja u Londonu, pocelo je u cetvrtak paljenjem olimpijske baklje suncevim zrakama u drevnoj Olimpiji.

Pod suncem na mjestu gdje su se održavale drevne olimpijske igre grcka glumica Ino Menegaki, glumeci svecenicu, trebala je samo nekoliko sekundi da zapali baklju uz pomoc parabolicnog ogledala na ovoj tradicionalnoj svecanosti manje od 80 dana prije pocetka Igara.

Prvi nositelj baklje Spyros Gianniotis, grcki plivac roden u Liverpoolu koji je osvojio zlatnu medalju na 10 km na otvorenom svjetskom prvenstvu 2011., poceo je sedmodnevnu grcku etapu nošenja štafete prije nego bude predana u ruke organizatorima Igara u Londonu 17. svibnja i zrakoplovom prebacena u Veliku Britaniju dan kasnije.

London je postao jedini grad koji je olimpijski plamen primio dvaput, prvi put je to bilo za Igre 1948. London je bio domacin olimpijskih igara i 1908., ali su svecanost paljenja baklje i štafeta uvedeni tek za Igre 1936. u Berlinu.

Britanski dio štafete prijeci ce 12.800 km diljem zemlje, obici ce 1.018 sela i vrh Snowdon visok 1.085 m prije nego završi na olimpijskom stadionu na otvaranju 27. srpnja.


Podijeli: Facebook Twiter