Zapaljen olimpijski plamen za ZOI u Sočiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju koje se održavaju u veljači iduće godine zapaljen je danas u Olympiji na svečanosti na kojoj je bio i novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach.

Olimpijski je plamen zapaljen u 12.45 sati po lokalnom vremenu u Olympiji, prije nego što je krenuo na put po Grčkoj otkud će nastaviti za Rusiju gdje treba stići 7. listopada i nastaviti putovanje u trajanju od 123 dana sve do svečanosti otvaranja ZOI-ja 7. veljače.

Na kraju svečanosti paljenja plamen je uručen prvom nositelju, mladom grčkom skijašu 18-godišnjem Ioannisu Antoniouu.

U svom prvom javnom pojavljivanju novi predsjednik IOC-a Thomas Bach, izabran 10. rujna, inzistirao je na olimpijskim vrednotama.

- Olimpijski plamen predstavlja vrijednosti prijateljstva bez ikakvog oblika diskriminacije, kazao je Bach prije početka paljenja baklje.

- Vrijednosti Olimpijskih igara ne isključuju nikoga, dodao je.

Više od 14.000 osoba nosit će ovaj simbol diljem Rusije na putu dugačkom oko 65.000 km, što će biti najdulji put u olimpijskoj povijesti.

Olimpijski će plamen proći kroz više od 2.900 gradova i naselja u 83 ruske pokrajine, od Kaliningrada do Vladivostoka.

Simbolički će plamen biti poslan i u svemir u studenom gdje će kratko boraviti na Međunarodnoj svemirskoj postaji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter