Zapalimo svijecu u spomen kulturi u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dragi naš Glas, vijest o gašenju i deložaciji galerije Nemeš je za naš mali grad prava kulturna tragedija. Strogi centar grada sveden je na banke, kafice, kockarnice, kladionice i otkupljivace zlata.

Ima li nade za kulturu i možemo li uopce baš sve, ali baš sve svoditi na zajednicki nazivnik, koji se zove - plati zakup ma koliko on, recimo u slucaju Nemeša, bio (gotovo na rubu zdravog razuma) ili - nestani! Nije li se dio sredstava od po 15 kuna "tunelarine" koju smo placali tijekom prošlog ljeta za prolaz kroz Zerostasse tunel mogao iskoristiti da se u dogovoru s Nemešom pomogne da zajedno, i tunel i galerija, budu super atrakcija za sve posjetitelje našega grada?

Imamo primjer galerije MMC Luka koja je totalno neprofitna, u smislu da nema zaradu koja bi ikada pokrila eventualni tržišni najam tog velikog prostora i pitanje je bi li ikada galerija MMC-a postojala kao takva da je placala tržišnu cijenu najma gradskog prostora. Ako je ucinjena iznimka na galeriji MMC, znaci da je, ako je od interesa za grad, moguce i u prostoru skloništa ostaviti galeriju koja bi bila poštedena lavlje borbe na život i smrt na vjetrometini cijena najma.

Galerija Cvajner takoder je kulturni standard našeg grada i dobro znamo da je i ona na nekoj vrsti povlaštenog statusa u smislu da ne placa Gradu astronomske svote zakupa posebice u zimskim mjesecima oskudice turista, lošeg vremena i manjka dogadanja u gradu... Nije li vrijeme da se trgnemo prije nego se rijec kultura sasvim izgubi u našem gradu, da u prolazu kraj bivše galerije Nemeš ostavimo neku svijecu za spomen duhu i tradiciji kulture našeg grada koji je još jednom umro, ne samo za vlasnika galerije nego i za sve nas, 50-ak tisuca koji se zovemo Puljani. Gradi se desetljecima, a umire tiho šaptom, 3.000 godina Pule se istopilo na "život dan za dan".... Tuga i stid. (Anselmo MEDAK)


Podijeli: Facebook Twiter