Zapadna Europa u prometnom kaosu zbog snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snježna oluja u zapadnoj Europi stvorila je rekordne prometne zastoje u Belgiji, velike gužve u Francuskoj i Britaniji te zatvaranje zračne luke u Frankfurtu.

Belgijska služba za pomoć na cesti Touring objavila je da je ukupna dužina kolona na autocestama i glavnim cestama u vrijeme najveće gužve bila 1.670 km, što je znatno više i od dosadašnjeg rekorda od 1.285 km lani, 3. veljače.

- Bilo je previše snijega u krivom trenutku. Ako noću jako sniježi, sol ne djeluje jer nema dovoljno auta da je raznese, rekao je glasnogovornik Touringa Danny Smagghe. Normalnim utorkom ukupne kolone auta u vrijeme gužve dugačke su 250 do 270 km.

Zatvoren je i frankfurtski aerodrom, javlja Reuters. Uzlijetanja i slijetanja prestala su u utorak oko podneva da bi se očistio snijeg s piste trećeg europskog aerodroma.

- Od 11.20 više nema ni slijetanja i uzlijetanja. Dosad smo otkazali 213 letova, rekao je glasnogovornik aerodroma za AFP.

U Francuskoj je zrakoplov Tunisaira skliznuo s piste pri slijetanju na aerodrom Orly pa je i pista drugog pariškog aerodroma bila zatvorena dok je trajala evakuacija 140 putnika.

Zatvorena su i dva glavna željeznička kolodvora u Bruxellesu, a četvrtina svih letova s pariškog aerodroma Charles de Gaulle otkazana je.

U Francuskoj je 80.000 ljudi bez struje, a snježna oluja izazvala je poremećaje u prometu i u južnoj Nizozemskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter