Zapad sve bliže akciji u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a sastat će se ponovno u četvrtak navečer kako bi raspravili o optužbama o korištenju kemijskog oružja u napadu u Siriji prošlog tjedna, dok je Zapad sve bliži odluci o vojnoj akciji protiv sirijske vlade.

Jedan je od diplomata kazao da se sastanak održava na zahtjev Rusije. Izaslanstva Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a održala su u srijedu sastanak na kojem nije donesen zaključak glede rezolucije Vijeća sigurnosti koja bi dopustila odgovor na moguće korištenje kemijskog oružja u Siriji. Stručnjaci UN-a trebali bi dati prvo usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu čim se vrate iz Sirije, iz koje će krenuti u subotu ujutro, ali za konačne zaključke o eventualnom korištenju kemijskog oružja trebat će čekati laboratorijske analize koje se provode u Europi, javio je France presse.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad zaprijetio je Zapadu da će braniti svoju zemlju protiv svake vrste napada. Premijer Wael al-Halki pozvao je na mobilizaciju nacionalnih resursa kako bi se očuvale ključne javne usluge u slučaju napada SAD-a i saveznika tijekom sljedećih dana. Al-Halki je kazao da su koraci na koje poziva neophodni kako bi se "prevladala bilo kakva hitna situacija i spriječili neprijatelji da poremete javne usluge, posebno kada se radi o struji, pitkoj vodi, komunikacijama, hrani i nafti".

Američki predsjednik Barack Obama, koji ne želi ponoviti greške svog prethodnika Georgea Busha u Iraku, još nije donio odluku o eventualnoj akciji u Siriji, ali je rasporedio dodatni razarač u blizini sirijske obale, čime se broj američkih brodova s krstarećim raketama u istočnom Mediteranu popeo na pet. Velika Britanija, koja također još nije donijela odluku o akciji jer čeka mišljenje parlamenta koji bi se mogao izjasniti već u četvrtak navečer, ima šest lovaca Typhoon u jednoj od svojih baza na Cipru, samo stotinjak kilometara od sirijskih obala.

Predsjednik Francois Hollande i kancelarka Angela Merkel čekaju izvješće stručnjaka UN-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter