Zapad strahuje od općeg rata u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U četvrtak je porastao međunarodni pritisak na Rusiju, kojoj prijete nove sankcije nakon što je NATO potvrdio ulazak ruskih postrojbi na separatistički istok Ukrajine gdje UN strahuje od općeg rata.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki izjavila je u četvrtak da Washington nastavlja raditi s Europskom unijom na novim sankcijama Rusiji. U utorak je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da Europska unija ne predviđa nove mjere protiv Rusije, ali da postoji mogućnost produženja popisa proruskih ukrajinskih dužnosnika protiv kojih su pokrenute već odobrene sankcije. Rusija drži da su Kijev i Zapad odgovorni za pogoršanje stanja na istoku Ukrajine gdje se redovno krši primirje uspostavljeno početkom rujna i gdje je više od 4000 ljudi već ubijeno od početka neprijateljstava u travnju. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji su promatrači raspoređeni na terenu, potvrdila je dolazak vojne opreme u Ukrajinu, a NATO je potvrdio da iza toga stoji Rusija. Kijev je optužio Moskvu da priprema masovnu invaziju.

Prema procjenama ima 8000 ruskih vojnika ili više na ukrajinskom teritoriju, rekao je u četvrtak jedan neimenovani visoki ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost. Sukobi su se intenzivirali nakon izbora 2. studenoga u separatističkim područjima. Kijev i Zapad te izbore ne priznaju, za razliku od Rusije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter