Zaoštrio se spor Japana i Kine oko otočja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kinesko-japanski teritorijalni spor oko skupine otoka Senkaku ili Diaoyu u Istočnom kineskom moru zaoštrio se tijekom vikenda iskrcavanjem japanskih nacionalista na otoke i protujapanskim prosvjedima u više kineskih gradova. 

Flotila od dvadesetak japanskih brodova s oko 150 osoba doplovila je u nedjelju ispred Senkakua kako bi potvrdila suverenitet Japana nad tim otocima. Desetak nacionalista iskrcalo se na Uotsurijimi, glavnom otoku u arhipelagu, kako bi ondje postavilo japansku zastavu. 

"To je nedvojbeno japanski teritorij. U podnožju planine pronašli smo ostatke kuća u japanskom stilu sa sušilima za ribe, dakle, to je to!", kaže Eiji Kosaka, delegat tokijske regije. 

Otoci Senkaku nenaseljeni su, ali su im vode pune ribe, a moguće je da bi se iz podmorja mogla crpiti nafta ili plin. 

"Želim pokazati međunarodnoj zajednici da su ti otoci naši. U pitanju je budućnost Japana", kazao je prije odlaska Kenichi Kojima, lokalni zastupnik iz regije Kanagawe, blizu Tokija. 

Pripadnici japanske Obalne straže koji su nadzirali flotilu nisu pristupili uhićenju, posebice zbog prisustva zastupnika na brodu. 

Nekoliko sati kasnije flotila je ponovno krenula prema otoku Ishigaki, na krajnjem jugu Japana, odakle je otplovila u subotu navečer. 

Ekspedicija je smjesta izazvala protujapanske prosvjede u najmanje šest kineskih gradova, prema agenciji Xinhua. 

Više od sto osoba okupilo se blizu japanskog konzulata u Guangzhouu pjevajući "Japan, odlazi s otoka Diaoyu", javlja službena agencija. U susjednom gradu Shenzhenu, koji graniči s Hong Kongom, prosvjednici su razvili kineske zastave i uzvikivali parole, prema agenciji koja ne navodi broj prosvjednika. Okupljanja su održana i u Hangzhouu i Qingdaou, Shenyangu i Harbinu, dodaje Xinhua. 

Prije polaska ekspedicije, Peking je odlučno zatražio u subotu od Japana da "smjesta prekine svaku akciju koja bi se ticala njezina teritorijalnog suvereniteta". 

U petak je Japan protjerao 14 kineskih aktivista koji su u srijedu sudjelovali u iskrcavanju na Senkaku /Diaoyu. Uhićeni se neposredno nakon što su izvjesili kinesku zastavu.  Aktivisti su odabrali simbolični datum 15. kolovoza, dan kapitulacije Japana 1945. 

Kao znak rastuće napetosti Japan namjerava, kako piše japanski dnevnik, najesen smjeniti veleposlanika u Pekingu Uichira Niwu nakon nesretnih izjava o teritorijalnom sporu između dvije zemlje. Kako bi se sve zakompliciralo, Tajvan je u subotu optužio Japan da "lukavo zauzima" sporne otoke. 

Tokio priznaje Peking kao jedinog predstavnika Kine ali održava uske trgovinske i kulturne odnose s Tajvanom, japanskom kolonijom od 1895. do 1945. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter