Zaorile se pjesme na cakavici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Krasna zemljo, Istro mila" zaorilo se u petak sa škalina poreckog gradskog kazališta, kao svih 37 godina do sada. Gorijana Gašparini ravnala je zborom koji je cinilo dvjestotinjak pjevaca iz svih trinaest zborova koji su prema programu nastupali na prvoj veceri 38. susreta pjevackih zborova Naš kanat je lip u Istarskoj sabornici.

Zajednicko pjevanje istarske himne jedan je od zaštitnih znakova Kanta, jedinstvene porecke manifestacije u kojoj simbolicno odjekuju tonovi svih skladatelja koji su pisali za zborove, od Ronjgova, Zlatica, Kaplana, Rašana i Cossetta do Prašelja, Milottija, Bužlete i Dekleve Radakovic.

Od samih pocetaka susret je privukao pozornost pjevackih zborova koji zajednicki doprinose isticanju ljepote istarsko-primorske pucke glazbe pretocene u umjetnicko djelo. Temelji autohtone istarske glazbene ljestvice utkani su u zborsku pjesmu još prije nekoliko desetljeca te ih Kanat redovito njeguje i osvježava, obogacujuci glazbenu literaturu istarskih, primorskih i drugih hrvatskih zborova.

Ovogodišnji susret odvija se u znaku 100. godišnjice rodenja Slavka Zlatica i Josipa Kaplana, te 130. godišnjice rodenja Ivana Matetica Ronjgova, pa je ujedno i prilika da publika cuje, uz one vec proslavljene, i neke manje poznate skladbe tih skladatelja.

Ovo je jedna od bogatijih godina Kanta jer u dva dana održavanja manifestacije svoju pjesmu predstavlja 28 zborova iz Istre i Primorja.

Nakon pozdravnih rijeci predstavnika organizatora, Sanje Radetic Fatoric, ravnateljice Puckog otvorenog ucilišta, i ?eni Dekleva Radakovic, predsjednice organizacijskog odbora Kanta, te županijskog procelnika za kulturu Vladimira Torbice i dogradonacelnice Nadije Štifanic Dobrilovic, glazbena carolija u dupkom ispunjenoj Sabornici mogla je i službeno poceti.

Turisti i svi oni koji izvodace nisu uspjeli cuti i vidjeti na koncertu, tu su priliku dobili nešto kasnije na Trgu slobode, gdje se svaki zbor predstavio kratkim slobodnim programom.

Druga vecer Kanta u subotu na pozornicu dovodi petnaest novih zborova, medu kojima su i gosti iz austrijskog grada Lechaschaua.


Podijeli: Facebook Twiter