Zaokret unatoč prijetnjama: Proradio "plan B"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović objavio je prelazak na plan B u postupanju s izbjeglicama, zbog njihovog velikog priljeva iz Srbije i odbijanja slovenskih i mađarskih vlasti da ih puste u svoje zemlje. Milanović je na konferenciji za novinare, u društvu ministara Orsata Miljenića i Ante Kotromanovića, upozorio Europsku komisiju, države članice Europske unije i susjede iz Slovenije i Mađarske, da Hrvatske neće biti takozvani" hot spot", sabiralište na kojem će se zbrinjavati izbjeglice. Upozorio je da ih se u Hrvatskoj više neće registrirati nego upućivati na granicu prema Mađarskoj. Taj je scenarij već ranije razrađen kako bi se aktivirao u trenutku kad Hrvatska više neće moći podnijeti pritisak izbjeglica. S tim da je izbjeglički val bio toliko snažan da se na plan B prešlo nekoliko dana ranije nego što je bilo zamišljeno.

Milanović je odbacio zahtjeve HDZ-a da se na granicu sa Srbijom razmjesti pripadnike Oružanih snaga, kako bi oni sprječavali daljnji ulazak izbjeglica. No, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i danas se zalagao za vojnu opciju kao jedino rješenje, ali iz glavne oporbene stranke nisu ponudili nikakav konkretan odgovor na pitanje što bi Oružane snage točno radile na granici. Ali, ovaj put su katolički biskupi, slijedeći naputke pape Franje, na potpuno suprotnoj strani HDZ-u i protive se zatvaranju granica što bi priječilo prolaz izbjeglicama. Jednako tako i umirovljeni general Ante Gotovina. Na strani HDZ-a je, pak, mađarska Vlada. Njihov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je da su odnosi s Hrvatskom pali na nisku razinu, ali da nema potrebe za razgovore sa službenim Zagrebom "prije parlamentarnih izbora". Sredinom lipnja, Szijjarto su u Zagrebu sastao s Karamarkom.

Nekoliko sati kasnije, ipak je s mađarsko-hrvatske granice došla vijest da mađarska policija autobuse s izbjeglicama propušta i vodi do Austrije.

U poslijepodnevnim satima jučer je u Saboru zasjedalo Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali Milanović je unaprijed poručio da je pristao na to samo zbog pristojnosti prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, naglašavajući da je na Vladi isključiva odgovornost za rješavanje problema s izbjeglicama.

- Ova kriza ni na koji način ne ugrožava Hrvatsku sigurnosno, ali stvara problem. Hrvatska je pokazala da ima srce, i kao država i kao ljudi, međutim moramo podsjetiti i svoje susjede i Europsku uniju da imamo i nešto drugo, a to je mozak. Znamo što su naši interesi. Mi ne gradimo žičane ograde, a fizički cijelu granicu ne može zatvoriti nitko, ako ne sagradi žičanu ogradu, izjavio je Milanović. Pozvao je sve koji traže zatvaranje granice sa Srbijom da objasne što pod tim misle. Negirao je da je Hrvatska nepripremljena dočekala izbjeglički val.

Politiku njemačke kancelarke u vezi s izbjeglicama nazvao je velikodušnom i dobrom, ali i "pozivajućom".

- Poruka Angele Merkel da je Njemačka zemlja srca i da je otvorena, na neki način bio i poziv ljudima koji su sad nagrnuli. Ja ne vidim u tome ništa loše, ako je Njemačka u stanju to podnijeti. Ali, Schengen funkcionira uz određena ograničenja, a hrvatska granica prema Srbiji trenutačno je jedini slobodan ulaz prema EU. Mađarska se zatvorila žicom i to nije rješenje, ali nije niti rješenje da se Hrvatsku pretvori u ono što u birokratskim krugovima u Bruxellesu zovu "hot spot", da bude sabirni centar za izbjeglice. Rekli smo, u Hrvatskoj ste dobrodošli, možete proći i ići dalje. Ne zato jer vas ne volimo, nego zato jer je vaša krajnja destinacija europski sjever, rekao je premijer.

Milanović je odbio zajednički zahtjev Slovenija i Mađarske da Hrvatska zadržava izbjeglice.

- To neće tako funkcionirati, unaprijed im to govorim. Nećemo izbjeglice sprečavati da ulaze, ali isto tako ni da izlaze. Zatvaranje graničnog prijalaza Bajakovo na određeno vrijeme imalo bi i velike financijske posljedice za Hrvatsku, kazao je premijer.

Uporaba vojske bi, smatra, bila necivilizacijska, ali i neustavna, budući da u miru Oružanim snagama zapovijeda Vlada, odnosno ministar obrane.

Dvije skupine izbjeglica sukobile su se oko podneva na autobusnom kolodvoru u Belom Manastiru, potvrdila je policija i dodala da se stanje u međuvremenu smirilo. U tučnjavi skupine sirijskih i afganistanskih izbjeglica, po dosadašnjim podatcima, nije bilo ozlijeđenih, doznaje se u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

Policijski službenici riješili su problem, a izbjeglice su u međuvremenu otputovale iz Belog Manastira, izvijestila je policija ne navodeći što je bio povod sukobu.

HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković izjavio je u petak da je šokiran konferencijom za novinare premijera Zorana Milanovića o izbjegličkoj krizi te da mu se "čini da Hrvatskom u ovom trenutku upravlja potpuno izgubljen čovjek".

Podsjetio je da je HDZ tjednima upozoravao Vladu na ono što se sad događa. "Danas mi se čini da je gospodin Milanović tek shvatio što se u stvari dogodilo i on ne nudi rješenje. Što je najopasnije, on i dalje govori da će propuštati ljude da i dalje ulaze u Hrvatsku", kazao je Jandroković.

Ministartsvo unutarnjih poslova (MUP) u petak je pozvalo građane da ne nasjedaju na lažne i uznemirujuće glasine da se u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko sati dogodio veći broj kaznenih djela koje su počinili migranti.

"Zbog činjenice da se na području Republike Hrvatske trenutno nalazi oko 14 tisuća migranata, društvenim mrežama i elektroničkom poštom među građanima se počela širiti vijest da se na našem području u posljednjih nekoliko sati dogodio veći broj kaznenih djela koje su počinili migranti. Navodi se lažna informacija o povećanom broju silovanja, pokušaja silovanja, uličnih razbojstava i otmica djece", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici. Zbog toga su pozvali "javnost da ne nasjedaju na ove lažne i uznemirujuće glasine koje za cilj imaju samo podizanje panike i remećenja normalnog način života građana". (Dražen CIGLENEČKI, Zlatko CRNČEC, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter