Zaobilazno od rotora Špadići do centra Poreča

Državna cesta od rotora Špadići do naselja Finida (V. HABEREITER)
Državna cesta od rotora Špadići do naselja Finida (V. HABEREITER)

Danas počinje rekonstrukcija državne ceste D75, odnosno dionice koja prolazi kroz Poreč, te se za sav promet zatvara cesta od rotora Špadići preko naselja Finida do rotora kod Lacopa. Investitor ovog zahvata su Hrvatske ceste, izvođač je Cesta Pula, dok je nadzor povjeren IGH-u iz Rijeke.

Jedan zaobilazni pravac bit će porečka zaobilaznica, gledano iz pravca Novigrada, od rotora na Stanciji Vodopija do rotora kod Stancije Portun, i obrnuto. Drugi zaobilazni pravac, također gledano iz pravca Novigrada, je onaj kroz naselja Veli Maj i Mali Maj do Špadića, Brijunskom ulicom do Ulice Gašpara Kalčića i centra grada, te obrnuto. Stanari naselja Finida imat će poseban izlaz i ulaz na Cresku ulicu. Za nekoliko kuća na dionici koje imaju samo izravan izlaz na trasu radova, oni će odvijati naizmjenično kako bi im se omogućio prilaz. Ovakav režim bit će na snazi do 1. lipnja, a izvođači mole sve sudionike u prometu na strpljenje i poštivanje privremene prometne signalizacije.

U sklopu zahvata izgradit će se dva rotora, jedan u srednjim Špadićima, na križanju državne ceste sa cestom za Špadiće, koji će zamijeniti sadašnje opasno raskrižje, dok će drugi fiksni rotor zamijeniti postojeći montažni postavljen na Finidi. Ovim zahvatom rekonstruirat će se kolnik te napraviti pješačko-biciklistička staza koja će najvećim dijelom biti široka dva i pol metra. Osim same prometnice, u sklopu zahvata rekonstruirat će se i infrastruktura, zamijeniti vodovodne cijevi, mreža električne energije i telekomunikacija, javna rasvjeta te će se napraviti i oborinska odvodnja. Radovi se nastavljaju na granici već odrađenih projekata rotora Špadići i Lacop. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter