Zaobilaznica kao švicarski sir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rekonstrukcija cestovnog ulaza u Labin iz pravca Rijeke izravno je ugrozila sigurnost prometa buduci da je aktualna zaobilaznica zbog snježnog nevremena, hladnoce i jaceg prometa pred božicne blagdane pretvorena u - ementaler. Na ionako dotrajaloj cesti od završetka industrijske zone u Vinežu prema Dubrovi, naime, rupe su se raširile i umnožile pa se taj kilometar prometovalo uz zaustavljanja vozila doslovce na korak.

Za vikend su, istinabog, cestari hladnom masom tek pokrpali škulje i donekle umirili s pravom nervozne vozace. Barem dok se iznova ne otkrije pravo, izbrazdano lice te uzane dionice kojom pocinje opcina Sveta Nedelja, a završava grad Labin.

Problem je stigao i do labinskih vijecnika: na posljednjem zasjedanju zastupnik Silvano Vlacic cudio se zbog cega se ondje barem nije pokrpao asfalt prije nego je pocela sanacija glavne ceste. To smo - jer radi se o samo oko kilometar kolnika za koji se znalo da ce privremeno glumiti zaobilaznicu - pitali Robija Zgrablica, ravnatelja Županijske uprave za ceste (ŽUC).

"Poznat nam je problem i pokušat cemo ga, kao kompletnu sanaciju kolnika, uvrstiti u godišnji plan održavanja koji ce se sastavljati u sijecnju. Razgovarali smo o tome da ga riješimo kao izvanrednu situaciju, no odustalo se zbog pomanjkanja novca. Ina, naime, nije izvršila obveze prema tvrtki Hrvatske ceste, koja potom rasporeduje novac županijskim upravama za ceste", odgovorio je Zgrablic.

Slicno zbori i labinski gradonacelnik Tulio Demetlika. "Slažem se da su se neke stvari trebale predvidjeti, no ta dionica je u planu ŽUC-a vec nekoliko godina. Uzalud da, kao lokalna zajednica, pritišcemo kada nemaju novca ni za obicno održavanje. ŽUC je ostao bez novca od ministarstva i ove su im godine jedine vece investicije bile kružni tok u Pazinu i Labinu. Cesta bi izdržala promet automobila, no teški kamioni i vremenske prilike otvorili su rupetine. Nije trebalo posebno urgirati u ŽUC-u da to za vikend pokrpaju; vjerojatno su znali za problem, a i dovoljno su odgovorni", kazao je Demetlika.

Jednako izazovna mogla bi biti vožnja takoder dotrajalom cestom od Nedešcine do Kršana (preko Eržišca) koja ce se kao zaobilaznica za Rijeku i Pazin koristiti kada rekonstrukcija glavne državne prometnice dospije do dionice od restorana Ferali do OMV-ove benzinske crpke na Dubrovi. Zgrablic nam nije znao reci kada ce ta medumjesna cesta biti sanirana.


Podijeli: Facebook Twiter