Zanosne delicije iz Galižane


Zanosne delicije iz Galižane U Galižani je održana sedma po redu degustacija tradicionalnih jela galižanske kuhinje koja je privukla veliki broj posjetitelja.

Galižanske su domaćice danima bile vrijedne da bi posjetiteljima ponudile ručno rađene makarune sa šugom od pijetla, janjeće tripice s palentom, maneštre s farom i slanutkom i nezaobilaznu palentu s puževima, specifično jelo ovog područja, kojim se ujedno najavljuju Dani puževa u Galižani koji će se održati 15. kolovoza.

Sva ova jela mogla su se kupiti za 20 kuna po porciji, no neki su se za istu cijenu radije odlučili za predjelo, točnije za pršut, pancetu ili ovčji sir Lina Capolicchia, te kozji sir Davida Trenta.

Zanimljivo je spomenuti da su se primjerice tripice od janjca radile oko Uskrsa, a zajedno s umakom od pijetla i šugom od puževa čine najstarija jela koja su u više manje originalnoj recepturi opstala na ovom području sve do danas, još od doba Rimljana, o čemu svjedoče povijesni spisi.

Na degustaciji su se našla i maslinova ulja te vina i rakije lokalnih proizvođača, koje su izvrsno pasale uz domaće kolače. Galižanske su domaćice ovaj put gostima za desert ponudile domaće fritole, grostele, busolade, pandolce i pince. Neki od ovih kolača pripremali su se samo za vjenčanja i poklanjali gostima.

Ovu je gastro večer priredila galižanska Zajednica Talijana a jela su bila pun pogodak, jer, kako je komentirala jedna domaćica, mnogi su željni domaćih jela naših nona koje mlade supruge više ne znaju ili ne žele kuhati. (Napisala i snimila Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter