Zanimljivosti po kojima se sjever Istre izdvaja od okruženja

Naslovnicu knjige krasi fotografija Ivana Vojića
Naslovnicu knjige krasi fotografija Ivana Vojića

Promocija knjige Gordane Čalić Šverko "Život na sjeveru", objavljene u nakladi Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, održat će se u četvrtak u 19 sati u buzetskom Narodnom domu kao završni sadržaj rujanske Subotine i obilježavanja gradskog praznika. Grafičko oblikovanje knjige potpisuje David Ivić, a knjiga je tiskana u Grafomarku Zagreb u nakladi od 500 primjeraka

Književni prvijenac

O knjizi će uz autoricu, novinarku našeg lista, govoriti urednica knjige Mirjana Pavletić, autor proslova Miroslav Sinčić te glavni urednik Glasa Istre Ranko Borovečki. Moderatorica je Dijana Kolaković, a u glazbenom dijelu programa nastupaju buzetska pjevačica Ivana Majcan i gitarist Siniša Nemarnik.

Književni prvijenac Gordane Čalić Šverko, tekstualnim dijelom i fotografijama oslikava sjever Istre na pomalo drugačiji način nego li je to do sada bilo uobičajeno. Na 350 stranica monografskog izdanja kroz 134 reportaže i članka objavljena u Glasu Istre od 1999. do 2016. godine te tristotinjak fotografija, većinom donosi zanimljivosti po kojima se sjever Istre izdvaja iz okruženja.

Želja i nakana autorice i urednice ove publikacije bila je, iz opsežnog novinarskog opusa izdvojiti određeni reprezentativan broj uradaka koji će sjever istarskog poluotoka predstaviti kroz niz kurioziteta, a njih zaista ima mnogo. Minjera podno Sovinjaka najstariji je rudnik boksita na svijetu, slumska lipa po nekima je najveća, a možda i najstarija lipa u Hrvatskoj. Najstariji urednik u Istri u devetom desetljeću života zbornike uređuje iz buzetskog doma za starije osobe. U Humu živi jedan od nekoliko istarskih astrofotografa, u Roču se nalazi jedan od tri hrvatska vrta perunika.

Reportaže iz Glasa Istre

- Upravo su reportaže iz Glasa Istre bile povod objavljivanju ove knjige koja je potom proširena i drugim novinarskim formama, u nastojanju da se obuhvati što više segmenata iz života na sjeveru Istre, a svaki je opet predstavljen kroz zanimljivosti pa se tako buzetska Bošnjačka nacionalna zajednica oslikava kroz otvaranje bošnjačke knjižnice u Buzetu, prve u Istarskoj županiji, druge u Hrvatskoj, a Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" kroz dodjeljivanje nagrade Ponos Hrvatske, prestižno priznanje kojega dodjeljuje istoimena udruga za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti, ističe Mirjana Pavletić, urednica knjige "Život na sjeveru", ujedno ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter