Zanimljivi susreti s autorima, radionice i predstava


- Iznimno smo ponosni što se naš Festival prepoznaje kao istinska interkulturalna suradnja između hrvatske i talijanske jezične zajednice. Prisustvo talijanskih autora, kao i dvojezičnost programa vrijedan su i nedjeljiv dio našeg festivalskog identiteta koji afirmira suživot ovih dviju kultura na istom prostoru. I ove godine talijanski dio programa održavat će se pod nazivom Piu che una storia, a očekuju nas zanimljivi susreti s autorima, radionice, film i predstava, veli direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

Brojne prezentacije

Iz izdavačke kuće Bellerofonte, poznatoj po inovativnim modelima prezentacije knjiga za djecu, Giovanni Balivo predstavit će projekt "Književni klasici za djecu" na primjeru dvaju naslova: "La divina commedia" i "I promessi sposi".

Rovinjska autorica Tatjana Pokrajac-Pappuci promovirat će talijansko-hrvatsko izdanje svoje slikovnice "Mala slikarica/La piccola pittrice", dok će poznati tršćanski književnik za djecu Nicolas Murkovic predstaviti naslov "L'orsetto Janko e i racconti dal bosco di Žumberak". Ovu Murkovicevu knjigu na hrvatski jezik preveli su polaznici Europskog instituta za književno prevođenje, koji će na Festivalu, uz taj prijevod, predstaviti i talijanski prijevod knjige Danka Oblaka "Ježek/Riccetto". 

Viva Pinocchio

Kazališna predstava "Viva Pinocchio" u obliku dramskih songova održat će se u suradnji s Talijanskom dramom HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke, dok će se u suradnji s pulskim kinom Valli upriličiti projekcija talijanskog animiranog filma "La storia di Leo" Marija Cambija. 

Odgajatelji pulskih talijanskih dječjih vrtića DV-SI Rin Tin Tin, TDV-SMI Girotondo i DV-SI Paperino održat će radionicu za predškolce "Viaggiamo con la valigetta!", koja se nadovezuje na projekt "La valigetta della scuola dell'infanzia", koji su realizirali u prethodnoj godini.

Svakodnevno će se odvijati i glazbeno-literarne radionice Piccoli terremoti pod stručnim vodstvom diplomirane učiteljice razredne nastave na talijanskom jeziku Ester Richter Kontošić.

U kreiranju programa Piu che una storia sudjelovali su Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, Rea Korani, glavna organizatorica Monte Librića, Tamara Brussich, direktorica DV Rin Tin Tin i Ljiljana Avirović, sveučilišna profesorica i prevoditeljica. Talijanski dio projekta financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, a poseban partner programa je Zajednica Talijana Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter