Zanimljivi susreti građana i volontera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer je na Trgu slobode Društvo Naša djeca Poreč javno predstavilo svoj novi projekt "Žive knjige DND-a" koji će se sugrađanima predstaviti i danas, u subotu, na istom mjestu od 10 do 12 i od 18 do 20 sati. Ondje su čekali volonteri koji su sa sugrađanima dijelili svoja iskustva. Jučer su ciljano bili pozvani mladi, odnosno mališani iz Dječjeg vrtića Crvenkapica, kao grupni član DND-a, zatim dva razreda Srednje škole Mate Balote i 8. d razred iz Osnovne škole Poreč.

Pa su tako jučer na glavnom trgu bili i mladi 13-godišnjaci i 14-godišnjaci iz OŠ Poreč, volonteri u ljetnom kampu DND-a Zabavna ljetna baza Karlo Puniš, Vili Stojnić, Tina Vekić i Aurora Kosinožić. Čuvali su mališane i pomagali im, a uz njih je također i osnovka Iva Bajrektarević, koja je volontirala u čak četiri smjene ljetnog kampa. I penzioner Glasa Istre Goran Prodan počeo je 1996. volontirati u ljetnom kampu, tada su pomagali na završnim feštama, grilali i zabavljali djecu. Danas je u mirovini i cijelo je ljeto u Zabavnoj ljetnoj bazi pomagao kada su išli s djecom na izlete, a vodio je i radionicu na kojoj je mališane učio Morseove znakove, od kojih su pravili i narukvice i ogrlice. No, bilo ih je još koji će i danas biti na raspolaganju na trgu - Marino Banko koji kao pravnik godinama pomaže na radne načine također je na trgu pričao o svojim iskustvima, kao i Emma Quintana Llorian, Španjolka koja je na godinu dana došla volontirati u Dom za starije i nemoćne, Vesna Milanović, Sanja Arnold, obitelj Stojnić, Jovan Gostojić, poznatiji kao barba Jovica, Ondina Žužić, Vesna Tripar, Dunja Klarić, Ema Prodan, Zlata Katana-Martić, Ellena Naperotić, Luca Matteo Menkhoff, Sonja Lovreković, Leonarda Lovreković, Leo Bubičić i iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici Ivana Vojinović, Flavia Stelko, Danijel Radovčić, Luana Modrušan i Jana Korlević.

U sklopu projekta "Žive knjige DND-a" koji financijski podržava Fond gradova i općina Istarske županije, putem Zaklade za

poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, DND organizira ovu javnu akciju kao priliku da se građani susretnu s volonterima ljudima različite dobi, vještina i kompetencija, čija iskustva sigurno mogu nadahnuti neke da pokušaju volontirati.

- Ovime želimo još jednom pokazati koliko nam znači volonterski doprinos. Osim toga, želimo naglasiti da u DND-u volontersku mrežu stvaramo na poseban način. Uz naše volontere predstavljamo i volontersku snagu drugih porečkih udruga i ustanova. Ideja živih knjiga je da volonteri u razgovoru sa sugrađanima, koji im priđu, razgovaraju i odgovaraju na njihova pitanja - kao da čitaju knjigu, poručuju iz DND-a.

Sniježana Matejčić iz DND-a veli da ukupno imaju prijavljenih oko 120 volontera svih dobi koji pomažu na razne načine. Nakon ove javne akcije na kojoj su se neki volonteri uključili na licu mjesta, bez da su prethodno pozvani, slijedi priprema volonterskog spomenara. Pričice će se uobličiti i zatim tiskati u spomenare koji će se potom dijeliti po školama. Želja je da te osobne priče čitaju učenici, odnosno da ih se na taj način inspirira da pokušaju volontirati. Statistika kaže da žene zrele i starije dobi najviše volontiraju, nešto manje muškarci, a mladi jako malo. Stoga, poručuje Matejčić, potrebno je potaknuti ih i o tim vrijednostima govorit im tijekom osnovne i srednje škole kako bi volontirati i nakon školovanja. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter