Zanimljivi književno-putopisni razgovori

Vanja i Marijana Valić
Vanja i Marijana Valić

Putnici postmodernog doba tragaju za povremenim trenucima zbližavanja s određenim narodima, mjestima ili manifestacijama. I taj specifični trenutak zbližavanja doživljava se kao nešto što je obavezno, odgovarajuće ili poželjno. A sasvim je sigurno da festival Verse ostvaruje bliskost i povjerenje s publikom, suradnicima i gostima što se može potvrditi već u drugom izdanju svojeg održavanja.

Spiritual market

Marijana i Vanja Valić, organizatorice projekta, po drugi puta održat će svoj festival 21. i 22. travnja u Kinu Valli i Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, koncipirajući sadržaj i program kroz audiovizualne priče, film, izložbu te književno-putopisne razgovore.

U suradnji s Kinom Valli, 21. travnja s početkom u 21.30 sati, predstavit će projekt Vedrana Ružića "Spiritual market" i prvi hrvatski jazz film Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma "Spiritual market".

Projekt je inspiriran putovanjima Marka Pola do dalekog istoka koja su prikazana kroz jazz muziku i eksperimentalni film. Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka prati Polov put od Venecije do Kine. Nakon albuma, nastaje pripadajući film, čija posebnost leži upravo u činjenici da je nastao na temelju muzike, a ne obratno, te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, a naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču.

- Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić. Drugi dan festivala, 22. travnja zaokružit će književno-putopisna večer, u kojoj sudjeluju Alida Bremer, Marko Pogačar, Jerko Bakotin, Hrvoje Ivančić, Maja Klarić, Boris Veličan i Krešimir Sučević Međeral uz moderatoricu Vlatku Kolarović. Prvi razgovor "Putovanje u doba supermoderniteta" počinje u 18.30 sati, a bavit će se idejom globalnog svijeta, idejama putovanja u doba konzumerizma i sl., dok u drugom dijelu večeri "Pustolovi pred vratima", kao ohrabrenje, kao rizik, kao nove veze između ljudi i mjesta, kao prozor u svijet, pružit će nam bogata iskustva pravih pustolova, vele sestre Valić.

Figure prekomjernosti

- Supermodernitet, kako ga definira slavni francuski antropolog Marc Auge, određen je figurama prekomjernosti: prekomjernosti vremena i prostora. Živimo u vremenu promjene mjerila; svjedočimo preobilju slika, lažnoj prisnosti koju mediji stvaraju s točkama svijeta na koje nikada nećemo otputovati, fiktivnim svjetovima koje smo počeli miješati sa stvarnima. Tema putovanja gotovo da nikada nije bila kompleksnija i nikada nije nudila toliko pitanja na koja nemamo odgovore. Stanari smo svijeta bez granica u kojem na državne granice stavljamo bodljikave žice. Zračne luke, petlje, hoteli, benzinske crpke, tranzitni logori, čekaonice na putu između prošlosti i budućnosti, sve su to nemjesta, prostori bez povijesti, značenja i identiteta u koje smo prisiljeni upisati nove narative. No, civilizacijski paradoksi, a jednom takvom upravo svjedočimo, uvijek nas podsjete na ono što nas čini ljudima: znatiželju i pustolovni duh. Festival putopisa Verse u svom ovogodišnjem izdanju postavlja pitanja ideje putovanja, prostora kojeg napuštamo, onoga u koje stižemo i onoga s kojeg se (ne) vraćamo. Podsjeća da putnici žive među svima nama i da neki pustolov možda upravo ovog trenutka kuca i na naša vrata, kaže Marijana Valić.

Ugošćujući putopisce, ugledne književnike i nagrađivane autore, Verse svojim programom stvaraju kreativni i interkulturni grad, gdje organizatorice razvijaju domenu stvaralaštva 'uzbudljivog grada' kao resurs kulturnog i društvenog razvoja grada. Dvodnevni program ovogodišnjih Versa prikazat će scenu interkulturalne manifestacije koja se pojavljuje s namjerom da se pređu granice između različitih kultura, kao sredstvo za promociju dijaloga među kulturama. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter