Zanimljivi i raznoliki umjetnički rukopisi o antifašizmu


Deveto izdanje županijskog projekta, kalendara i CD-a "XIIxII Bella ciao" za 2016. godinu za temu imaju antifašizam, te se u čast antifašizmu i zovu Bella ciao, a promoviraju mlade umjetnike, i općenito glazbenu i likovnu kulturu Istre, jer su ujedno protokolarni poklon Istarske županije.

Kalendar za 2016. godinu krasi dvanaest uradaka mladih autora, nastalih pod mentorstvom izbornika likovnog dijela projekta profesora Denisa Sardoza.

Kako da "sa puta ne skrenemo"

Kao i prethodnih godina tako i ove, likovna djela mladih umjetnika doniraju se Muzeju suvremene umjetnosti Istre čiji je fundus u posljednjih devet godina postao bogatiji za stotinjak djela. Istovremeno, audiozapisi izdanja doniraju se HRT-u Radio Puli, partneru projekta koji emitiranjem glazbenih brojeva doprinosi popularizaciji glazbenih djela i izvođača.

- Do sada sam nekoliko puta imao priliku biti izbornikom pojedinih kompilacija i svaki put se susrećem s istim problemom, odakle početi i kako mnoštvo različitih individua staviti pod istu kapu, a da pritom "sa puta ne skrenemo". Ovoga puta je taj put bio antifašizam i NOB. Krenuo sam na put koji je trajao punih pet mjeseci istražujući raznolikosti glazbene Istre koja se i ovoga puta pokazala u najljepšem svjetlu. Od ruralnog do urbanog, od amaterizma do profesionalizma, od akustičnog do električnog, od organskog do sintetskog, od instrumentalnog do vokalnog, sve su to raznolikosti kojima obiluje ovaj materijal, a da se pri tom ne zanemaruje interpretativna i autorska kvaliteta. Svaki od 100-tinjak izvođača koliko ih je sudjelovalo pri izradi ovog CD-a, dao je svoj maksimalan angažman te je svojim specifičnim izričajem oplemenio i potpomogao ovaj projekt, kazao je izbornik za glazbeni dio Edi Cukerić.

Što nas je obilježilo

- Svojom etničkom i teritorijalnom raznolikošću Istra je intenzivno proživjela razdoblje rata i sve ono što je poslijeratno doba donijelo – siromaštvo, egzoduse, geopolitička previranja…

Što je ostalo? Što nas je obilježilo, a prisutno je i danas?

Upravo su na ovo pitanje svojim istraživanjem i promišljanjem pokušali odgovoriti mladi umjetnici i dizajneri. Zaronili su u njima nepoznat prostor i vrijeme u potrazi za znakovima, pa i tragovima jedne epohe – teške i bolne ljudima – i mjestima koja su bila svjedocima tog vremena. Rezultat je sjajan. S radošću sam svjedokom zapanjujućeg angažmana u istraživanju ovog sada već dalekog razdoblja, angažmana koji je rezultirao serijom radova, zapažanja i interpretacija koji svojim izričajem pokrivaju područje od dokumentarističkog do gotovo konceptualnog pristupa, kazao je izbornik likovnog dijela Denis Sardoz.

U glazbenom dijelu prisutni su Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina koji izvodi "Marš istarske brigade" prema tekstu Vladimira Kolara i glazbi Nella Milottija, Snovi izvode "Traumu", a Via Luče "Survajveri". Noel Šuran i Zoran Karlić interpretiraju "Sada mi je na Štajersko poći", a Pridjevi "Lucifer i ja". "Chemtrails" je djelo koje izvodi Mighty Zazuum, dok Puhački orkestar grada Pule interpretira "Bitku na Neretvi".

"Prokletnici rata" skladba je koju interpretira LKA Crew, a Anger "Be Strong get stronger". Djelo Vladimira Kuzmana je "To the trees", a Deboto izvodi "Morganovu liniju". Zatim je tu i Praksa s "La lega" te kao bonus track KUD Idijoti s "O bella ciao".

Autori radova u likovnom dijelu kalendara su Lea Jurčić, Šima Kastelc, Hena Crnović, David Brajnović, Anna Turina, Marko Vojnić, Gea Rajić, Matija Sandrić, Oleg Morović, Karlo Pavlović, Noa Sardoz, Oleg Šuran i Toni Žufić.

Urednik projekta je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, urednice teksta su Tatjana Batalić i Svetlana Đurašinović, realizaciju potpisuje Mara, a likovno oblikovanje Ana Berc. Kalendar i CD tiskani su u 500 primjeraka. Ton majstori za CD bili su Ivo Lorencin i Aldo Spada. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter