Zanimljive projekcije i videonovinarstvo

Iz filma "Orlando"
Iz filma "Orlando"

Četiri projekcije, radionica videonovinarstva i 3. Production In - maraton izrade dokumentarnog filma bit će održani tijekom listopada u sastavu programa Kluba Pulske filmske tvornice, koji je novu sezonu započeo u drugoj polovici rujna.

Orlando

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom će 13. listopada biti posvećene "Orlandu" Virginije Woolf i Sally Potter. Britanska adaptacija možda najpoznatijeg i najčitanijeg romana engleske spisateljice iz 1928. datira iz 1992. godine, a posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crisp u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad.

Njemačka tragikomedija Wolfganga Beckera "Good Bye, Lenin!" iz 2003., u kojoj igraju Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova i Maria Simon, bit će prikazana 20. listopada. Film obrađuje pad Berlinskog zida i novonastalu situaciju na humorističan, ironičan i topao način, a u centru radnje smještene u 1990. godinu nalazi se obitelji Kerner. Kada se majka budi iz dugotrajne kome, sin se trudi svim snagama zaštiti ju od mogućeg fatalnog šoka kojega bi mogla doživjeti od saznanja da je njezina voljena Istočna Njemačka kakvu je poznavala - nestala.

Posljednja projekcija u sklopu Klubodroma PFT-a bit će održana 27. listopada kada će na programu biti makedonska ratna drama "Prije kiše" (Pred doždot) Milče Mančevskog iz 1994. s Katrin Cartlidge, Radom Šerbedžijom, Gregoireom Colinom i Labinom Mitevskom u glavnim ulogama.

Izuzev Bijelim večerima, programima Klubodroma koji će počinjati u 20 sati moderirat će Ivana-Nataša Turković.

Javna predavanja

U sklopu Video novinarstva – radionice medijske pismenosti 19. i 20. listopada bit će održana dva javna predavanja: "Osnove novinarstva" Borisa Vinceka i Tatjane Uvodić Iveša te "Filmski jezik" Marka Zdravkovića-Kunca. Oba će dana prvo predavanje početi u 8.30, a drugo u 10.30 sati. Radionicu namijenjenu srednjoškolcima i zainteresiranoj javnosti organiziraju Pulska filmska tvornica i Udruga Metamedij.

Od ovoga tjedna počet će prijave na treći trodnevni Production In - maraton izrade dokumentarnog filma, koji će biti održan od 21. do 23. listopada u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu. Besplatnu intenzivnu radionicu namijenjenu mladim osobama od 15 godina na više, sa ili bez prethodnog iskustva u izradi filma, vodit će producent i montažer Marko Zdravković-Kunac, fotograf i snimatelj Borna Elwazir te montažer i snimatelj Martin Bastjanić.

Sudjelovanje na Production In-u je ograničeno na deset polaznika koji će realizirati vlastiti autorski dokumentarni film na temu "Grad". Organizatori su Pučko otvoreno učilište i Pulska filmska tvornica. Svi programi su besplatni. Klub Pulske filmske tvornice financijski podupiru Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualno centar. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter