Zanimljiva šetnja različitim stilskim razdobljima

Pijanist Vladimir Mlinarić
Pijanist Vladimir Mlinarić

Iako nije održan pred brojnom publikom, koncert Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula predstavio je u najboljem svjetlu svoje glazbenike koju su priredili zanimljivu glazbenu šetnju kroz partiture velikana svjetskoga skladanja.

Započelo je vrlo melodioznom skladbom Franza Dopplera "Duettino americain", gdje su se predstavile flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun uz glasovirsku pratnju Aleksandre Golojka. Flautistice već dugo nastupaju zajedno, stoga ne čudi izvrsna usklađenost i uigranost, a Golojka je bila ovdje više od korepetitora.

Nakon toga nastupio je poznati pulski pijanist s ljubljanskom adresom Vladimir Mlinarić koji je odsvirao Debussyjev "Preludes", odnosno stavke "La fille aux cheveux de lin", "La serenade interrompue" i "Feux d'artifice", strastveno se uživjevši u glazbene dionice ovog velikog impresionističkog skladatelja.

S(p)retno Debussyjevo kombiniranje akorda u bogatim melodijama te osjećaj za dinamiku koji je itekako potreban pri izvedbi ovoga djela, došli su posebno do izražaja u Mlinarićevoj interpretaciji.

Nakon toga uslijedio je sjajan vibrafonist Vedran Vojnić s djelom "Iff" Axela Friesa i "Blues for Gilbert" Marka Glentwortha, gdje je još jednom došao do izražaja njegov nadahnuti nastup s iznimnim osjećajem za osebujan dijalog s ovim instrumentom.

Pijanistice Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Golojka predstavile su se četveroručno djelom Alexandrea Tansmana "En tournant la T.S.F." Ovo su zahtjevno interpretirale vrlo nadahnuto, ali i precizno s tehničkog gledišta, s posebnim osjećajem za bogat kontrapunkt.

Na kraju su nastupili pijanistice Elda Krajcar Percan i vibrafonist Vedran Vojnić s Leharovim "Adria-walzerom" (Le belle polesane), vrlo ujednačeno i melodiozno.

Publika je znala prepoznati trud i umijeće svih navedenih glazbenika i nagradit ih aplauzom za predan rad. Svi ovi glazbenici uspješno djeluju i kao glazbeni pedagozi. (V. BEGIĆ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter