Zanimljiva putopisna literatura

Maja Klarić predstavlja svoje knjige (Neven LAZAREVIĆ)
Maja Klarić predstavlja svoje knjige (Neven LAZAREVIĆ)

U srijedu navečer pred brojnom su publikom u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvoreni četvrti Brazilski dani u Puli predstavljanjem zbirki putopisne poezije Maje Klarić "Quinta Pitanga" i "Vrijeme badema".

Ova je autorica uz pregršt zanimljivosti predstavila svoj boravak u Brazilu te kroz svoju putopisnu poeziju prenijela doživljaje sa svojih putovanja.

Neponovljivo iskustvo

Njezina zbirka pripovijedaka "Quinta Pitanga" govori o Brazilu i otoku Itaparica na kojem je provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike, gdje je zbirka i nastala, a predstavila je i novu zbirku "Vrijeme badema" koja govori o hodočašću Camino de Santiago.

Tijekom svoga izlaganja govorila je o neopisivoj ljepoti otoka Itaparica, pozvavši mlade da prate natječaje za dodjelu stipendija, te o činjenici da je to neponovljivo iskustvo.

Za Camino de Santiago se odlučila zajedno sa sestrom odmah nakon što su diplomirale, kako bi razmislile što i kako dalje u životu. Kazala je da se nisu za to posebno pripremale, jer su do zadnjega dana učile za obranu diplomskog te da taj Camino nije uvijek bio lagan.

- Bilo je to sveukupno fantastično, neponovljivo iskustvo, iako nije bilo uvijek lagano. Čekati beskrajne redove za tuširanje kada si iscrpljen i samo ti tuš treba, gužva za prehranu, teške dionice, sve se to zaboravi naprama sjajnom iskustvu, veli Klarić.

Putopjesnikinja i prevoditeljica

Maja Klarić, putopjesnikinja, diplomirala je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s diplomskim radom na temu "Suvremeni hrvatski putopis". Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće u Hrvatskoj za koje prevodi umjetničku i znanstvenu literaturu. Također je prevodila za razne časopise o kulturi i Hrvatski radio. Dobitnica je UNESCO/Aschberg stipendije za rezidencijalni boravak na otoku Itaparica, Brazil, 2012. te stipendije organizacije MOKS za rezidencijalni boravak u Estoniji (Mooste, Tartu). Objavila je tri zbirke putopisne poezije: "Život u ruksaku" (2012.), "Quinta Pitanga" (2013.) i "Nedovršeno stvaranje" (2015.) te novu zbirku "Vrijeme badema" (2016.), kao i niz pojedinačnih tekstova, poeziju i kraću prozu u novinama i časopisima Zarez, Quorum, Knjigomat i Poezija... Zastupljena je u antologijama Erato 2004. (Zagreb), Rukopisi 32 (Pančevo), Ja sam priča (Banja Luka), Sea of Words (Barcelona) i Castello di Duino (Trst).

Pokrovitelji programa Brazilski dani u Puli su Ministarstvo kulture i Grad Pula. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter