Zanimljiva plesna trilogija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula održana je prezentacija radionica Scenski pokret za ovu školsku godinu, a radionica se održava pod vodstvom Andree Gotovina. Program se zvao "3 u 1", a povezane iza toga jednostavnog zajedničkog nazivnika našle su se plesne predstave "Što je iza zastora?", "Dekor" i "Popcorn". Svaka je trajala 15-ak minuta što se pokazalo kao više nego dovoljno da publiku uvuče u priču, ali i predstavi suvremeni ples.

Originalno i nadahnuto

"Što je iza zastora?" jedna je od onih pomalo hermetičnih priča koje u sebi skrivaju dublje značenje koje je gurnuto iza plašta simbolike. No, kako se predstava razvija i poruka postaje jasnija, pa možda događaji na pozornici nekog asociraju na Platonovu špilju. Nas je pak podsjetila na "Istovremeno drugi" Matije Ferlina, ali unatoč tim asocijacijama predstava je originalna, nadahnuta samom nastavom na plesnim radionicama u sklopu kojih se rad odvijao u kazalištu, ali i na različitim lokacijama u gradu pa je mlada ekipa morala povremeno izaći vani iz sigurnosti teatarskih prostora. Što je onda iza zastora, odnosno zida? Nešto sigurno je. Možda sloboda, možda neki novi svijet, ali nije da nema ničega. Nastupili su Leonarda Sep, Sanela Hasanbegović, Tisa Klićek, Filip Lugarić, Damir Lampe, Aleksandra Možar, Fran Vozila, Gaia Radić, Zoja Poropat, Karla Medakov, a za video scenografiju zaslužan je Dean Bertoldi.

Postati nešto drugo

"Dekor" je igra, izgleda kao takva i već u startu djeluje opuštenije. Kao i svaka igra, i ova je sastavljena od pravila, a cilj je nešto sitno, malo, nebitno, učiniti važnim. To se može postići, primjerice, odjećom kao glavnim rekvizitom u predstavi, ali tako je i u životu. Odjeća čini čovjeka, čak i kada ga zapravo ne čini, to je možda samo lažni sjaj, ali ipak postiže svoj efekt. Tako će se i mlade plesačice i plesači iz svojih bijelih majica i crnih hlača preobući u odjeću živih boja i barem tu, pred publikom, postati nešto drugo i napraviti se važnima. Barem izvana. U ovom segmentu nastupili su Lucija Brkić, Jana Foček, Michelle Salome Kursar, Matija Milošev, Nikola Dubroja, Mei Ven, Karla Medakov, Gaia Komšo, Mirjana Andrić, Devin Juraj, Luanna Počerek, Iva Kovač i Sarah Klešin.

Posveta filmskim velikanima

Kao završni dio ove plesne trilogije izveden je "Popcorn" koji je zasigurno izazvao najviše emocija kod publike. Opet, priča je jednostavna i vrti se oko grupe polaznika koja se smjestila udobno na svoje stolice u jednu čekaonicu i tu čekaju da dođu na red i prezentiraju rezultat zadatka na kojem su radili. Odgovori na pitanja što se s takvom grupom individua događa, kako se osjećaju i ponašaju te promatraju stvari oko sebe dok mirno sjede, potraženi su u ovom slučaju u prostoru jedne imaginarne kino dvorane. Prilika je to da se oda posveta filmskim velikanima i klasicima velikog ekrana, ali i prilila da se na taj način centar pažnje usmjeri prema publici. To je ova publika koja je na pozornici INK-a, koja, dok npr. čujemo glas Alfreda Hitchcocka ili pak patetikom nabijenu filmsku temu iz "Titanica", pokazuje kako se neki od nas osjećaju dok uživaju u filmovima, dok ih preplavljuju emocije i možda bi i sami htjeli biti dio filmske priče. Izvođači ovdje postaju gledatelji i istovremeno opet izvođači. "Popcorn" su izveli Alja Erjavec, Melissa Malešević, Dora Macuka, Tara Buić, Lana Crnogorčić, Saša Marković, David Rovis, Nina Sebastijan, Ema Vještica, Nina Peruško i Donata Butković.

Sve tri predstave funkcioniraju kao jedna cjelina koja bi se mogla izvoditi i izvan ovakve prezentacije. Radi se o tri kratka dijela koja čine jednu sasvim zaokruženu cjelinu koju se može analizirati ili pak jednostavno uživati. Na projektu su još radili inspicijent Manuel Kaučić, majstor svjetla Dario Družeta, majstor tona Miodrag Flego i majstor scene Goran Šaponja. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter