Zanimanje asistenta u nastavi steklo prvih 22 polaznika

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

U Pučkom otvorenom učilištu Pula završio je program osposobljavanja za pomoćnika u nastavi koji će pomagati učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u osnovnim i srednjim školama na području Istarske županije.

Zanimanje "Pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama" steklo je prvih 22 polaznika kojima su jučer u prostorijama učilišta svečano uručena uvjerenja. Kako je rečeno, osnovna zadaća pomoćnika u nastavi usmjerena je na svakodnevnu podršku učeniku u razredu. Pomoćnik svojim radom pomaže učeniku s teškoćama u usvajanju nastavnih sadržaja ali i lakšem uključivanju u razredni kolektiv.

Program osposobljavanja za zanimanje "Pomoćnik u nastavi u radu s učenicima s teškoćama", doznajemo od Alekseja Mišana ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Pula, obuhvaća 218 nastavnih sati od čega je 104 sata praktične nastave, a uključene su različite teme iz područja pedagogije djece s posebnim potrebama, razvojne psihologije, komunikacije, podrške u učenju, socijalizacije te različitih strategija poučavanja.

- Pučko otvoreno učilište Pula provodi program osposobljavanja prema Rješenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a sve u skladu s prijedlogom Nacrta Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim suradnicima u kojemu stoji da s djecom s teškoćama u školama mogu raditi samo za to osposobljene osobe, koje završe program pri ovlaštenoj instituciji kao što je Pučko otvoreno učilište Pula.

Dakle, ako bude usvojen ovaj Pravilnik, djeca s poteškoćama, roditelji ali i učitelji i nastavnici u školama će dobiti osposobljenu osobu koja će pomoći djetetu na prikladan i pravilan način da redovno završi svoje školovanje. Ova prva grupa pomoćnika u nastavi sigurno će s početkom nove školske godine mnogim učenicima s teškoćama olakšati školske obveze i pomoći im u učenju, naveo nam je Mišan. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter