Zanetu Paulinu specijalna nagrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U palaci Ca' Giustinian na venecijanskom San Marcu proteklog je tjedna održana svecanost proglašenja pobjednika natjecaja za najbolju fotografiju umjetnickih radova ovogodišnjeg 53. bijenala, koji je realiziran na temelju koncepta Fare Mondi/Making Worlds Daniela Birnbauma.

U društvu pobjednika jedno je mjesto pripalo i istarskom fotografu Zanetu Paulinu, i to za fotografiju instalacije priznatog talijanskog umjetnika Michelangela Pistoletta naslova "Twenty-two Less Two". Odluka je to strucne komisije koju su cinili Paolo Barata, predsjednik Biennala di Venezia; Daniel Birnbaum, direktor 53. bijenala te fotograf Gabriele Basilico.

Prema propozicijama natjecaja ovaj je trojac svoje ocjenjivanje temeljio na "unutrašnjoj, specificnoj ljepoti i estetskim kvalitetama", a izuzev Paulina takve su elemente prepoznali i kod radova Stefana Ghesina (1. nagrada, takoder za spomenutu Pistolettovu instalaciju), Allegre Martin (2. nagrada) i Paola Palmierija (3. nagrada).

U informativnom prilogu koji prati ovaj dogadaj Maja Briski, povjesnicarka umjetnosti, navodi da je Paulinu ova specijalna nagrada predana uz obrazloženje "Gledate li izložbu ili ona zapravo gleda vas? Najaktivniji promatraci umjetnosti danas prije svega teže kolektivnom ekshibicionizmu".

Takoder, porucuje i da je ovom prilikom "medijski manipulator Paulin" s predstavnicima Biennala dogovorio realizaciju projekta "La vita sulla Biennale", koji se sastoji od izložbe 150 njegovih najboljih fotografija, memorabilija, kataloške knjige i prodajnih produkata.


Podijeli: Facebook Twiter