Zamrznuti franak: Banke se žale na smanjenje dobiti

(Roni BRMALJ / CROPIX)
(Roni BRMALJ / CROPIX)

Najveća banka u Hrvatskoj požalila se da joj dobit pada od početka ove godine, ponajprije zbog Vladine siječanjske odluke o zamrzavanju švicarskog franka na tečaju od 6,39 kuna.

Zagrebačka banka je u financijskom izvješću za prvo tromjesečje objavila da je ostvarila 202 milijuna kuna neto dobiti, ili 84 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, djelomice i zbog većih rezervacija za gubitke. Nakon zamrzavanja franka, Zaba je u prvom kvartalu na trgovanju, kaže, postigla gubitak od 33 milijuna kuna, dok je lani na istoj stavci imala dobit od 77 milijuna.  

Privredna banka Zagreb također je objavila »gubitak« zbog »tečajnih razlika«, u visini od 27,8 milijuna kuna. Međutim, drugu po veličini banku u Hrvatskoj zamrzavanje franka manje je pogodilo nego Zabu.

PBZ je objavio da je njegova neto dobit u prvom tromjesečju iznosila 182,4 milijuna kuna, što je 19 milijuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Analitičari RBA opisuju Vladino zamrzavanje franka na 12 mjeseci kao »državnu intervenciju u gospodarstvo« koja će biti »osobiti izazov« za cijeli financijski sektor.  

– Uvođenje administrativnog tečaja pri otplati kredita vezanih uz franak smanjit će dobit bankarskog sektora u 2015. godini, procjenjuju analitičari RBA u posljednjem kvartalnom pregledu.  (Branko PODGORNIK)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter