Zamrznut arbitražni postupak o sporu Hrvatske i Slovenije

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Panel petorice arbitara koji je trebao riješiti granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da postupak odlučivanja ostane zamrznut sve dok ne prouči pravne posljedice odluke Hrvatske da izađe iz tog procesa, objavio je u petak Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu, koji je dvjema državama u tom procesu nudio tehničku potporu.

Sve dok se ne donese zaključak o pravnim posljedicama izlaska Hrvatske iz arbitražnog procesa, odlučivanje o teritorijalnom sporu dviju država u postupku bit će prekinuto, odnosno zamrznuto, objavio je PCA.

»Tribunal će sada započeti raspravu vezanu uz prosudbu pravnih implikacija navoda iz pisma Republike Hrvatske arbitražnom sudu od 31. srpnja 2015. godine. U međuvremenu se svaka rasprava u pogledu merituma otvorenog teritorijalnog spora na kopnu i moru ostaje prekinuta«, naveo je u priopćenju iz Haaga arbitražni sud.

U spomenutom pismu i kasnijim informacijama upućenim Sloveniji i arbitrima hrvatska ih je vlada izvijestila o tome da izlazi iz arbitraže i više ne primjenjuje arbitražni sporazum zbog bitne povrede postupka arbitraže koju je počinila Slovenija, pri čemu se pozvala na odredbe Bečke konvencije o prestanku važenja međunarodnih ugovora.

Slovenija pak sa svoje strane službeno smatra da arbitraža nije prekinuta, da povrede postupka koja bi dovela do prekida arbitraže nije bilo i da arbitri moraju nastaviti svoj rad sve do konačne presude.

Poznato je da je Hrvatska odlukom prijašnje vlade donijela odluku o izlasku iz arbitraže, koju smatra nepovratno kompromitiranom nakon što su lani objavljeni podaci koji dokazuju nezakonite kontakte Jerneja Sekoleca, prvog arbitra koji je u panel imenovala slovenska vlada, sa službenicom ministarstva vanjskih poslova u Ljubljani Simonom Drenik.

Budući da je odluka o izlasku iz arbitraže donesena jednoglasnom odlukom u Saboru, odnosno širokim konsenzusom svih stranaka, isto stajalište zastupa i nova vlada premijera Tihomira Oreškovića. Lani su notom o izlasku Hrvatske iz arbitraže obaviješteni Slovenija i arbitri, a nova je vlada to potvrdila i u notifikaciji prekida ugovora članicama UN-a.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač ponovio je, uoči svog posjeta Ljubljani kamo odlazi početkom idućeg tjedna, stajalište Zagreba da se Hrvatsku arbitražni proces više ne tiče jer je iz njega izašla, ali da je Hrvatska spremna na bilateralne razgovore o tom pitanju i rješenje graničnog prijepora.

Slovenski dužnosnici i jučer su, nakon što je novi iskaz arbitrima o stajalištu svoje države u sporu iznio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ponovili kako su optimisti u pogledu nastavka procesa i da arbitražni sporazum još uvijek obvezuje obje strane, iako Hrvatska u arbitraži više ne sudjeluje.

Štoviše, premijer Miro Cerar kazao je u četvrtak, komentirajući izostanak hrvatskih predstavnika s novog usmenog ročišta na kojemu je bio Erjavec, kako je sve uvjereniji da je arbitraža jedini način za rješenje graničnog spora na kopnu i moru nakon što su se, po njemu, drugi načini pokazali neuspješnima, a slovenski mediji ovih dana komentiraju kako slovenski političari smatraju da bi bili »dovedeni u klopku« ako pristanu na prijedlog Zagreba o novim pregovorima o graničnom pitanju ili njegovu iznošenju pred međunarodno pravosudno tijelo.

Slovenija je dugo vremena uvjetovala pregovore Hrvatske s Euuropskom unijom rješenjem graničnog pitanja, tražeći teritorijalni kontakt s otvorenim vodama u Jadranu kao neizostavan nacionalni interes. No, u Ljubljani se, i nakon što je arbitražni sporazum 2009. potpisan te nakon što je arbitraža počela, često isticalo da je po sporazumu koji su potpisali Jadranka Kosor i

Borut Pahor moguće arbitražu u svakom trenutku prekinuti ako bi dvije strane dragovoljno našle bolje rješenje u međusobnim razgovorima.

Prije ulaska Hrvatske u EU Ljubljana je računala da bi joj bilateralno rješenje moglo donijeti bolji rezultat. To se promijenilo nakon ulaska Hrvatske u EU i posebno nakon curenja neslužbenih informacija da bi arbitri mogli biti naklonjeni stajalištu kako Slovenija treba dobiti teritorijalni izlaz, odnosno da bi mogli presuditi u sporu u korist Slovenije.

Službena Ljubljana još nije reagirala na priopćenje Stalnog arbitražnog suda o tome da se postupak do daljnjeg zamrzava, dok arbitri ne donesu odluka što u pravnom smislu znači izjava Hrvatske da je izašla iz arbitraže.

Slovenija i Hrvatska ponovno su u petak iznijele posve različita stajalista oko granične arbitraže kada je slovenski predsjednik Borut Pahor rekao da bi sud trebao nastaviti rad, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic upozorila da bi jednostrana odluka mogla izazvati incidente.

»U praksi nema problema, režim plovidbe u Savudrijskoj vali odvija se na dobrobit građana, nema nikakvih incidenata. Bojim se da bi jednostrana odluka suda mogla donijeti probleme i incidente«, rekla je hrvatska predsjednica novinarima.

Pahor je ponovio da bi sud trebao nastaviti rad i donijeti odluku, a hrvatske građane i političare podsjetio da je rješavanje graničnog spora arbitražom bio dio referenduma na kojem je Slovenija pristala da Hrvatska uđe u EU.

»Većina Slovenaca tada je bila da se Hrvatska pozove u EU, a da sud riješi granicu. Oni koji na hrvatskoj strani odlučuju o sudbini sporazuma trebali bi na umu imati tu okolnost«, istaknuo je Pahor.

Grabar-Kitarovići i Pahor sudjelovali su u Varaždinu na trilateralnom sastanku na kojem je bio i austrijski predsjednik Hans Fischer.


Podijeli: Facebook Twiter