ZAMP aktivirao zadužnice za šest televizija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Služba zaštite autorskih muzickih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja zbog nepodmirenih je dugova aktivirala danas zadužnice za šest lokalnih televizijskih postaja, izvijestio je ZAMP.

U svrhu osiguranja placanja ugovorene mjesecne naknade, aktivirane se zadužnice Kanala Ri, NET-a, cakoveckog Srce TV-a, TV Dalmacije, TV Šibenika i zadarskog Vox TV-a, a u ZAMP-u isticu da su im neke od tih postaja dužne i više od dvanaest mjeseci.

Isticu da su sredstva osiguranja placanja aktivirali tek nakon niza pismenih i telefonskih opominjanja dužnika, te naglašavaju kako su svim televizijskim postajama, koje posluju s teškocama, a koje su zatražile obrocnu otplatu dugovanja, bez iznimke to i omogucili.

Navode i kako su na krajnju mjeru naplate duga bili prisiljeni radi ravnopravnog tretiranja svih korisnika na tržištu, odnosno ostalih 15 postaja koje naknadu placaju.

Naknade koje televizijske postaje trebaju placati za korištenje glazbenih djela u svojem programu za sva prava na glazbi (za autore koje zastupa Hrvatsko društvo skladatelja, izvodace koje zastupa HUZIP i proizvodace fonograma koje zastupa ZAPRAF), sporazumno su ugovorene s Nacionalnom udrugom televizija te iznose cetiri posto od prijavljenog bruto prihoda postaje, kaže se u priopcenju.

HDS ZAMP strucna je služba koja, temeljem ovlaštenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, obavlja djelatnost ostvarivanja i zaštite autorskih glazbenih prava za oko 300 redovnih i 5000 pridruženih clanova te više od dva milijuna inozemnih autora. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter