Zamjetna bolja ispravnost vozila i veća disciplina vozača

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

U četvrtak su djelatnici Postaje prometne policije Pula, zajedno s djelatnicima HAK-a i auto škole Auto SL-91 sutra, od 9 do 11 sati na Trgu na mostu u Puli (Punta) proveli preventivnu akciju ''Kontrola tehničke ispravnosti vozila''. Akcija je trebala biti održana u utorak, ali je zbog kiše pomaknuta za dva dana. Međutim, niti u četvrtak ujutro nisu imali više sreće jer je kiša na trenutke kvarila akciju.

Zamjena žarulja

Vozači su primarno upozoravani na dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama s posebnim naglaskom za obaveznim paljenjem kratkih ili dnevnih svjetala na vozilima za vrijeme upravljanja tijekom razdoblja zimskog računanja vremena.

Inače, u akciju su se uključili i servisni savjetnici, koji su pregledima vozila utvrđivali tehničku (ne)ispravnost te automehaničari koji su na licu mjesta otklonili sitne kvarove. Kako je utvrđeno, takvih nije bilo puno, tek poneka zamjena izgorjele žarulje.

- U odnosu na prošle godine, vidimo poboljšanje. I u tehničkoj ispravnosti vozila građana, i u obvezi paljenja svjetla otkako je na snazi, rekao nam je zamjenik načelnika za preventivu cestovnog prometa pulske Postaje prometne policije Dubravko Šlibar.

Što se tiče vozača koji su jučer zaustavljeni u akciji policije, svi su nam kazali da se slažu s provođenjem akcije te da je važno da vozila budu ispravna jer se na taj način sprječavaju prometne nesreće.

- Nemam nikakvih problema što se tiče akcije. Dobro je da se kontrolira ispravnost i upozorava na nedostatke, rekao nam je jedan od zaustavljenih vozača Edi Čebokli.

Vozači podržali akciju

Istog je mišljenja bio i Remiđo Višković koji je rekao da podržava akciju, tim više jer je svjestan da neispravna vozila i loša signalizaciji može dovesti do nesreće. U akciji se naime, prioritetno kontrolirala svjetlosna signalizacija na vozilima, a automehaničari – autoelektričari su, onima kojim je bilo potrebno, besplatno zamijenile neispravne sijalice. Također, dijelili su se korisni savjeti vozačima o važnosti tehničke ispravnosti vozila, kao i o važnosti poštivanja prometnih propisa.

Ukupno su tijekom trosatne akcije kontrolirana 22 vozila i utvrđena neispravnost svjetlosne signalizacije na 14 vozila koja su odmah i popravljena, odnosno zamijenjene su pregorjele žarulje, šest vozača je upozoreno da tijekom vožnje upale kratka ili dnevna svijetla, a dva vozača su sankcionirana zbog isteka tehničkog pregleda vozila. (N. SOFTIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter