Zamjena 26 km starog cjevovoda od Barbana do Pule

Radovi su započeli u travnju 2015. godine
Radovi su započeli u travnju 2015. godine

Već godinu i pol traje rekonstrukcija transportnog cjevovoda od Prnjani u općini Barban do  Monte Šerpa u Puli ukupne dužine 26 kilometara. Ova obimna investicija vrijedna 17 milijuna kuna obavlja se u četiri faze odnosno kroz četiri dionice.

Vodovod Pula ostvaruje ovaj projekt zahvaljujući programu Hrvatskih voda. Magistralni vod, koji južnu Istru napaja s izvorišta Rakonek preko barbanskog, marčanskog, vodnjanskog i pulskog područja, poznat je po čestim puknućima i dugotrajnim sanacijama. Novim se cijevima zamjenjuje stari cjevovod sklon puknuću čime se osigurava sigurnija.

Crpna stanica Prnjani

U kojoj je trenutno fazi ovaj projekt doznajemo od Deana Starčića, direktora Vodovoda Pula.

- Trenutno je u fazi izvođenja radova na izgradnji cjevovoda od  nodularnog liva (DN 500) prva faza druge dionice od četiri planirane na potezu od prekidne komore Luterija u  dužini od 1.107 metara Južnog istarskog vodovoda i to dio cjevovoda od vodospreme Prnjani do vodospreme Monte Šerpo dužine  26.074 metara. Radi se na ugradnji dizelskog agregata, niskonaponskog ormara i zamjeni razvodnog ormara upravljačkog sustava u crpne stanice Prnjani. Ugovorena vrijednost ove faze radova je 4.176.271 kuna, a izvođač radova je Vodotehnika  iz Zagreba. Ugovoreni rok dovršetka radova je 15. prosinca ove godine, doznajemo do Starčića.

Hrvatske vode financiraju 80 posto izgradnje, a s 20 posto sudjeluje Vodovoda Pula.

Manje puknuća

- Postojeći cjevovod povezuje izvorište Rakonek, izdašnosti 250 l/s  sa vodospremom Monte Šerpo. Direktno i  indirektno opskrbljuje potrošače na području općine Barban, Svetivinčenat, Marčane, Ližnjana, Medulina,  Fažane te gradova Vodnjana i Pule. Predmetnim magistralnim cjevovodom transportira se i distribuira kondicionirana voda sa izvorišta Rakonek do krajnjeg potrošača. Realizacijom ovog projekta izvršit će se znatna poboljšanja u cilju očuvanja vode za piće, smanjenjem broja puknuća, gubitaka vode i potencialnog onečišćavanja vode za piće prilikom sanacije puknuća cjevovoda čime se pridonosi usklađenosti Direktive o kakvoći vode za piće, pojašnjava direktor Vodovoda. (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter