Zamijenit će se 4.230 metara mreže i 150 priključaka

Općinski načelnik i direktor Vodovoda u obilasku radova (M. ROSANDA)
Općinski načelnik i direktor Vodovoda u obilasku radova (M. ROSANDA)

Na gradilištu nove vodovodne mreže u Banjolama u nadzoru dinamike radova bili su načelnik općine Medulin Goran Buić i direktor pulskog Vodovoda Dean Starčić, izvijestili su iz medulinske komunalne tvrtke Med eko servis. Buić je naglasio zadovoljstvo suradnjom s Vodovodom.

- Zahvaljujući upravo njima i Hrvatskim vodama dobili smo pet milijuna kuna te preko četiri tisuće metara novih vodovodnih cijevi u Banjolama, čime će se kvaliteta vodoopskrbe u Banjolama znatno podići. Sadašnji radovi, koji su počeli koncem siječnja ove godine, izvode se uz što manje raskopavanje ulica, tako da se nove cijevi polažu što bliže rubu kolnika, rekao je Buić.

Općinski čelnik zamolio je mještane Banjola za još malo strpljenja s obzirom da se radovi u mjestu nastavljaju već drugu godinu za redom. Prošlogodišnja gradnja kanalizacije imala je rok završetka do kraja 2015., a pri kraju prošle godine su odobrena i nova sredstva za aktualne radove na vodovodnoj mreži. Stoga, rekao je Buić, nikako nije bilo moguće uskladiti da se termini radova ujednače i da se sve izvede uz jedno kopanje.

- U konačnici će mještani Banjola dobiti kompletno novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, poručio je načelnik.

Direktor Vodovoda Dean Starčić rekao je da se rekonstrukcija izvodi zbog problematičnih i dotrajalih dijelova vodoopskrbne mreže u starim dijelovima Banjola, gdje su profili neadekvatni što u kombinaciji sa starim cjevovodima dovodi do češćih puknuća pa tako i gubitaka u vodovodnoj mreži. Uz to, radovi još obuhvaćaju i izvođenje spoja Kamik s pripadajućim cjevovodom kako bi cijelo naselje Banjola došlo pod utjecaj Butonige, s mogućnošću dobivanja vode iz dva smjera.

- Spajanjem Banjola na sustav Butoniga uštedjeli bismo velike troškove koji se odnose na električnu energiju precrpne stanice Vidikovac, a osigurala bi se sigurnija i kvalitetnija vodoopskrba, rekao je Starčić. Rekonstrukcijom se planira zamijeniti 4.230 metara vodovodne mreže te oko 150 vodovodnih priključaka. Rok za završetak radova istječe koncem lipnja.

Rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u naselju Banjole sjever izvodi se temeljem potpisane Odluke o financiranju od strane Ministarstva poljoprivrede, Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kao i Ugovora o sufinanciranju projekata za odobrene projekte prema ograničenom Pozivu na dostavu prijedloga projekata broj EN.2.1.16. - Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i odvodnje. Izvođač je Vodovod-montaža iz Osijeka, nadzor obavlja Hose iz Rijeke, a planirana je vrijednost investicije 5,1 milijun kuna bez PDV-a, navode iz Med eko servisa. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter