Zamijenili pacijentice i izvadili zdrav bubreg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dubrovackoj se bolnici dogodio nezapamceni dogadaj - zamijenili su pacijentice i izvadili zdravi bubreg.

Zabunu je vjerojatno izazvalo to što su obje pacijentice imale isto ime i prezime, no imale su potpuno suprotne dijagnoze. Jedna je trebala operirati kralježnicu, a druga tumor na bubregu.

Osoblje bolnice slucajno je zamijenilo dokumentaciju pa je ženi koja je trebala operirati kralježnicu odstranjen zdravi bubreg. Tako se rutinska operacija pretvorila u nocnu moru i za pacijentice i za lijecnike.

Potvrdu je HRT dobio i iz Ministarstva zdravstva, no do bilo kakve izjave mjerodavnih u Dubrovniku nije uspio doci, ravnatelj se nije javljao na telefonske pozive.

HRT neslužbeno doznaje da se pedesetšestogodišnja pacijentica iz šire okolice Dubrovnika nagodila s upravom bolnice te da u skladu s dogovorom ne želi izlaziti u javnost.

Nakon što je prica otkrivena, u dubrovackoj je bolnici nastao zavjet šutnje, no potvrdio ju je ministar zdravstva Darko Milinovic te izrazio žaljenje zbog slucaja.

Lijecnicka komora ispituje slucaj


Slucaj u dubrovackoj bolnici kada je pacijentici pogreškom odstranjen bubreg, u proceduri je Hrvatske lijecnicke komore i povjerenstva za strucni nadzor koje ce, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i prikupljenih ocitovanja lijecnika, donijeti sud o cijelom slucaju, doznaje se od predsjednika Hrvatske lijecnicke komore (HLK) dr. Hrvoja Miniga.

"U komori smo ozbiljno shvatili cijeli slucaj i on je u proceduri koja ce trajati nekoliko mjeseci", izjavio je za Hinu predsjednik Hrvatske lijecnicke komore dr. Hrvoje Minigo.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinovic, koji danas boravi u Vukovaru, izjavio je da je na Hrvatskoj lijecnickoj komori da odluci o stegovnom postupku, a to je ministarstvo svu dokumentaciju prekjucer poslalo i DORH-u kako bi se vidjelo ima li osnova i za kaznenu odgovornost.

Dr. Hrvoje Minigo rekao je kako je rijec o "neobicnoj situaciji zbog istog imena i prezimena dviju pacijentica", no, dodao je, slicne se pogreške dogadaju i u najvecim medicinskim centrima u svijetu. "Za takve je pogreške odgovorna zdravstvena ustanova i zato Komora stalno traži da svi lijecnici budu osigurani za slucaj medicinske pogreške kako bi se iz tih financijskih sredstava isplacivala naknada štete. Kod nas neke bolnice imaju takvo osiguranje, a neke ne, no mislim da ga dubrovacka bolnica uplacuje za svoje lijecnike", rekao je dr. Minigo.

O cijelom slucaju danas se priopcenjem oglasio i ravnatelj dubrovacke Opce bolnice Branko Bazdan, koji kaže da se u toj bolnici 29. rujna zbio "neocekivani neželjeni dogadaj" o kojemu je pokrenut interni postupak i obaviješteno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS).


Podijeli: Facebook Twiter