Zametena Hrvatska, otežan promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najavljeni snijeg zabijelio je Hrvatsku. U Gorskom kotaru visina snijega dosegla je i pola metra, a na Zavižanu ga je preko 80 centimetara. Snijeg je napadao i u Rijeci i riječkoj okolici, pa čak i na otocima Krku i Cresu.

Budući da su stara riječka cesta i autocesta Rijeka - Zagreb zatvorene za autobuse, linije od Rijeke, odnosno Kvarnera i Pule prema Zagrebu ne polaze, niti dolaze iz tih smjerova. Linije iz Like, Dalmacije i Slavonije i prema Zagrebu i obratno prometuju otežano i s velikim kašnjenjima. U međunarodnom prometu svi autobusi u dolaznom prometu koji su trebali stići rano jutros su stigli na zagrebački autobusni kolodvor, jer su uspjeli proći prije velikog snijega. U autobusnom prometu zasad nisu zabilježene prometne nezgode, izvijestio je glavni prometnik

Na Krčkom mostu za sav promet zatvoreni su A1 Sveti Rok – Maslenica, Krčki most, B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera, D3 Delnice-Gornje Jelenje - Kikovica i D501 Gornje Jelenje - Oštrovica - Meja, javio je Hrvatski autoklub u 13.15 sati.

HAK javlja da su zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje i na većini cesta proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano. Zatvorena je dionica riječke obilaznice B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera za sav promet zbog vrlo loših vremenskih uvjeta.

Samo osobna vozila smiju voziti autocestom A6 Rijeka - Zagreb između Kikovice i Delnica, Jadranskom magistralom (D8) između Bakra i Svete Marije Magdalene. Zastoji su na autocesti A3 Bregana - Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Križ u oba smjera zbog prepriječenih teretnih i osobnih vozila.

DZUS je izvijestio da na području cijelog Grada Zagreba ima poteškoća s odvijanjem prometa. Iako su angažirani svi raspoloživi kapaciteti zimske službe, neke prometnice nisu očišćene i stvaraju se gužve i zastoji. Promet na nekim tramvajskim linijama je usporen jer je dosta tramvaja povučeno u spremišta zbog oštećenja. Sve brdske ZET-ove linije su obustavljene, a autobusi na ostalim linijama voze sa zakašnjenjima.

Povremeno dolazi do manjih prekida u opskrbi električnom energijom zbog kvarova na trafostanicama. Najveći problem je odvijanje prometa na A3, kod Križa (u oba pravca). Zbog prepriječenih vozila, promet se odvija jako usporeno ili je u prekidu.

Na A1 nema većih problema, osim na dijelu Sveti Rok - Maslenica gdje je promet otvoren samo za osobna vozila. Na svim magistralnim i županijskim cestama promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Autocesta Rijeka - Zagreb otvorena je samo za osobna vozila na dijelu između Kikovice i Delnica. Na Jadranskoj magistrali, dio Senj - Sv. Marija Magdalena je otvoren samo za osobna vozila. Krčki most je zatvoren za sva vozila zbog bure i snijega.

Zimski su uvjeti osim na cestama u Lici, Gorskom kotaru, i u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, na riječkom području te u Istri, gdje je zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog tehničkih problema na carini prekinut je promet teretnih vozila na GP Slavonski Šamac.

U prekidu su trajektne linije Prizna - Žigljen, Valbiska - Lopar, Brestova - Porozina i Lošinj - Susak, katamaranske linije na riječkom području i katamarani Split - Vis, Ubli - Vela Luka - Hvar -Split, Korčula - Hvar - Split.

Zračna luka Zagreb otvorena je za sav zračni promet u 16.05 sati nakon što je bila zatvorena od od jutros zbog snježnog nevremena. Zimske službe zračne luke od noćas u 3.30 sati bile su u punom pogonu čisteći snježne nanose.

U Zagrebu 25 posto više hitnih medicinskih intervencija

Zbog snijega koji je noćas i danas padao u Zagrebu je bilo 25 posto više hitnih medicinskih intervencija, a najviše građana primilo je hitnu medicinsku pomoć zbog ozljeda nogu na javnim površinama, izjavila je večeras Hini voditeljica operativne smjene Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, specijalist hitne medicine dr. Matija Rimac.

Najviše je bilo ozljeda nogu, koje su građani zadobili na javnim površinama, a manje je građana zatražilo hitnu medicinsku intervenciju zbog ozljeda ruku ili glave, rekla je dr. Rimac. (Hina, S. MRKIĆ MODRIĆ/NL; foto CROPIX, NL)


Podijeli: Facebook Twiter