Zambon i Fedel sreću našli na Čepićkom polju

Čepićko polje (M. ANGELINI)
Čepićko polje (M. ANGELINI)

U siječnju 1933. godine u potpunosti je isušeno Čepićko jezero. Podatke nalazimo u knjizi "Kartulini z Labinšćini" labinskog novinara i publicista Marijana Milevoja.

Navodi da je isušivanje počelo 11. prosinca 1932. godine u 13 sati i 24 minute kada je svečano minirana brana ispred 4.550 metara dugog tunela prokopanog od najniže točke jezera do Plominskog zaljeva. Voda je do mora stigla za približno 26 minuta i dva je dana tekla punom širinom tunela, nakon čega je dotok opao.

Nadzornik Antonio Zambon

Blatnjavu površinu bivšeg jezerskog dna nakon toga je trebalo urediti u poljoprivredne svrhe. Radovi na melioraciji, jednako kao i prije kopanje tunela, otvarali su radna mjesta domaćem stanovništvu, ali i privlačili radnu snagu iz Italije. Dva Talijana iz okolice Trevisa ovdje su zasnovali i obitelj i tako na Labinštini udomaćili prezimena Zambon i Fadel. Razgovarali smo s njihovim potomcima, Đanijem Zambonom i Brunom Fadelom. Doznali smo da je koncesiju nad poljoprivrednim zemljištem imao Froa Conte, ali i neki manji dioničari, a među njima i tri brata Antonija Batiste Giovannija Zambona, djeda Đanija Zambona.

- Obitelj potječe iz mjesta Ronchade. Braća su imala zemlje, ali moj djed nije. Zato je 1933. došao u Čepić i bio postavljen za nadzornika radova. Kasnije je isti posao obavljao u Raškoj dolini nakon isušivanja lagune, priča Đani Zambon.

Njegov otac Rino, danas pokojni, bio je najmlađi od troje djece koje je djed doveo u Čepić ili tadašnju Feliciju. Majka im je umrla 1929. a otac se 1948. oženio po drugi put, za Anicu iz Ročkog polja.

- Talijanska vojska je regrutirala sa 18 godina, ali moj otac je otišao u partizane sa 17 godina, priča Đani.

Ljubav iz Čepićkog polja

Ottavio Fadel, otac Bruna Fadela, došao je 1936. kao radna snaga. Njihova obitelj potječe iz mjesta Gagliarine. Ottavio i brat ostali su bez oca još kao dječaci. Jedan se odlučio na odlazak u Čepić, drugi je ostao kod kuće.

- Parceliziranje, kopanje kanala, sadnja topola i izgradnja zgrada, sve se radilo ručno. Spavalo se u zgradi u kojoj se sada nalazi ugostiteljski objekt, ispričao nam je.

Ottavio je tri godine kasnije sklopio brak s Čepljankom Idom Salamun koju je upoznao radeći u polju. U braku se najprije rodila kćer, a potom dva sina, od kojih je Bruno mlađi. Budući da je kasnije operirao vene, nije bio regrutiran u talijansku vojsku, ali je sudjelovao u Narodnooslobodilačkom pokretu kao pomagač. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter