Zamaskirana stvarnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednje ime na dnu sada vec pohabanog i zgužvanog letka s kalendarom dogadanja u sklopu programa Labin Art Republike ono je akademskog slikara Bane Milenkovica, cija je sinoc otvorena samostalna izložba pod nazivom "Maske" u galeriji Alvona ujedno oznacila i završetak najavljene i vecim dijelom ostvarene prebogate likovne sezone. Nažalost, i ovo, kao i odreden broj ranijih predstavljanja domacih i stranih umjetnika, organizirano je pomalo aljkavo, a dojam je da se previše stvari koje zahtijevaju dužu i studiozniju pripremu rješava stihijski, bez poštovanja prema osobi koja se predstavlja kroz svoja umjetnicka djela, možda i umjetnika prema galeristu, ali i likovnoj publici, medu kojom se uz pozere što dolaze vidjeti i biti videni nalaze i obicni štovatelji umjetnosti, kao i ljudi iz struke.

Uz standardno kašnjenje, prva opaska o postavu izložbe koji je, prema rijecima organizatora "stigao iz Zagreba u 7, a Bane ga je sam postavo do 7.05", aludira na površan pristup, iako u konacnici korektan rezultat postava, izuzme li se cinjenica da, zbog cesto spominjanih arhitektonskih zakonitosti crkve pretvorene u galeriju, mali formati maski u bronci i aluminiju ovog puta nisu bili prednost, vec ih je tako sicušne i u jednom kontinuumu postavljene visok i uzak prostor jednostavno progutao.

Maske, obradene u rasponu od minimalnih intervencija u materiju do trodimenzionalnog oblikovanja, ne prate legende s podacima o vremenu nastanka, a tekst u pratecem katalogu, koji potpisuje književni kriticar Zdravko Zima, donosi zanimljivu ocjenu Milenkovicevih odljeva koji su "najbliže definiciji Carla Einsteina koji je maske odredio kao nepomicnu ekstazu, to je ono u cemu se dodiruju unutarnje i vanjsko, evidentirano na slikama u formi pejzažne jednostavnosti, usmjerene na interiornu idilu, ili u pokretljivosti i promjenjivosti maske, kao mobilne slike koja modelira kretanje duhovnih silnica". Citajuci spomenuto štivo iz kataloga, u društvu umjetnika i uz fijuk prve jesenske bure, Alis Šaina otvorila je izložbu koja se može razgledati do 10. listopada.

Bane Milenkovic roden je 1963. u Novom Sadu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Izlagao je na više od pedeset samostalnih te preko stotinu i trideset skupnih izložbu u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama. Višestruko je nagradivan.


Podijeli: Facebook Twiter