Zalutali pingvin se vraca kuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Carski pingvin Happy Feet koji je u lipnju zalutao na Novi Zeland u nedjelju je pušten u Južni ocean da otpliva kuci na Antarktiku.

Pušten je u nedjelju ujutro iz istraživackoga broda Tangaroe, osamdeset kilometara sjeverno od Campbellova otoka.

Vracen je u divljinu nakon oporavka od operacije kojom mu je izvadeno tri kilograma pijeska iz želuca. Pijesak je jeo misleci da je snijeg, koji inace jedu da ne bi dehidrirali. Prošli tjedan stotine ljudi oprostile su se od njega u zoološkom vrtu u Wellingtonu.

Veterinarka Lisa Argilla rekla je da je Happy Feet trebao nježan poticaj da izade iz kaveza u kojem je bio zadnjih šest dana na brodu, ali onda je skliznuo niz rampu i otišao, rekla je.

"Neopisiv je osjecaj vidjeti pacijenta kako je napokon na slobodi. Toi je najbolji dio našega posla", rekla je. Pingvinu je ugraden i odašiljac tako da ce znanstvenici moci pratiti njegov napredak na putu do Antarktike.

Njegovo neocekivano pojavljivanje na plaži Peka Peka sjeverno od Wellingtona i tri tisuce kilometara od antarkticke kolonije izazvalo je veliku medijsku pažnju i šokiralo strucnjake koji kažu da je on tek drugi carski pingvin zabilježen na Novome Zelandu.


Podijeli: Facebook Twiter