Zalogajčići puni "zimskih" vitamina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko kaže da se nakon praznikovanja više ne smije pojesti ništa slatko? Zima je, pa makar i ovako blaga, pravo vrijeme za propitivanje receptura i uživanje. A budući da se bliži vrijeme prehlada i gripa, nije naodmet proučiti recepture sa zimskim voćem - limunom i narančom.

Tako ćemo moći uživati u slatkišima koji će uljepšati ove vlažne i mračne večeri, a usput ćemo dobiti i nešto tako nužnog C vitamina kojim ovo voće obiluje.

Naravno, govorimo o neprskanom voću, a kojeg zahvaljujući zelenoj tržnici, raznim neposrednim razmjenama poljoprivrednih dobara pa i zdravom hranom bolje opskrbljenim prodavaonicama (mnogi također uzgajaju citruse u svojim vrtovima), više nije tako teško pronaći i kupiti. Dakle, probajte, nećete požaliti. (Izvor: Coolinarika, Enciklopedija mediteranske kuhinje)  (V. MEDVEDEC)

Arancini
Sastojci: 1 naranča, 150 g šećera
Priprema: Koricu naranče narežite na rezance široke oko pet milimetara pa ih prokuhajte tri puta 2-3 minute u litri vode. U zadnju vodu stavite dvije velike žlice šećera. Korice izvadite na papirnati ručnik i posušite 10 minuta. Na hladnu tavu dodati toliko šećera da pokrije dno i uz lagano miješanje pričekati da se počnu stvarati grudice od šećera. Odmah dodati trakice kora i lagano miješati dok se za njih ne počne hvatati šećer (šećer se ne smije topiti). Tako natopljene šećerom prebaciti u zdjelu s kristalnim šećerom, dobro izmiješati i složiti na tanjur da se ne dodiruju.


Keksi sa skutom i narančom
Sastojci: 325 g brašna, 245 g maslaca, 1 jaje, 250 g smeđeg šećera, 6 žlica skute, 1 žličica sode bikarbone, 1 žlica soka od naranče, 1 žlica naribane kore naranče, za ukrašavanje trakice kore naranče
Priprema: Maslacem namastite lim za pečenje. Umijesite preostali maslac, 200 g šećera i skutu, dodajte istučeno jaje, pa prosijano brašno i sodu bikarbonu i sok i naribanu koru i sve dobro promiješajte. Na lim za pečenje stavite 30-ak žlica smjese, razmaknite ih i pospite preostalim šećerom. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva Celzija i pecite 15 minuta dok im rubovi ne promijene boju. Ohladite ih na rešetki i ukrastie narezanom korom naranče.

 


Podijeli: Facebook Twiter