Zaljubljeni u antiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos nevremenu koje se u utorak kasno navecer srucilo na Umag, program dvodnevnog 9. medunarodnog festival antike – Sepomaia viva gotovo je u potpunosti ostvaren. Nešto skromniji nego prijašnjih godina, u skladu s recesijskim vremenima, a pogotovo u odnosu na jubilarno izdanje ove zanimljive i poucne manifestacije koje ce znatiželjnike i zaljubljenike u antiku okupiti iduce godine, kako su napomenule organizatorice iz Muzeja grada Umaga.



Posjetitelji su imali prigodu vidjeti i iskusiti kako se živjelo prije dvije tisuce godina, na Trgu slobode gdje su oživjele anticke zanatske radionice izrade mozaika, nakita, skulptura, keramike i, prvi put, ona postolarska, a zahvaljujuci pulskom salonu «Goga» i umjetnost kreiranja tadašnjih ženskih frizura. Aktivno je bilo i muzejsko trgovište na kojemu se s publikacijama i originalnim suvenirima prezentiraju muzeji iz Hrvatske.



U «Scholi» muzejske grupe Arhici, otvorenoj za sve mališane, igrane su i danas aktualne društvene igre trilja, mlin, križic-kružic i preskakanje konopca, dok je dramska skupina Društva naša djeca u suradnji s Muzejom uprizorila «Pricu o Herkulu.

Atraktivne prave borbe gladijatora i legionara publici su priuštili clanovi društva Ars Diminicandi iz Bergama, doživljaj rimskih i orijentalnih plesova plesacice Arheološke grupe iz Villadose kraj Roviga, a dodatnu animaciju klauni i žongleri Onofrio i Ludus.



Novost je predstavljao Forum Vinarium za degustaciju vina, koja se na Bujštini proizvode još od antickih vremena. Ono cemu je uvijek nemoguce odoljeti su Izidin i Merkurov zalogaj u Oštariji kod Radovani i Vjeke (Caupona apud Hilarem et Clovem).

Uz sve to u Muzeju je, u povodu njegovog desetog rodendana, otvorena izložba «Patina vremena» s najzanimljivijim predmetima iz njegovog fundusa. Izložbu je moguce pogledati do kraja rujna.


Podijeli: Facebook Twiter