Zalijevanje njiva na Puljštini preskupo

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Prije nekoliko je dana Čedo Mandić, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva na području Radeki polje - Marčana, poslao otvoreno pismo županijskom pročelniku za poljoprivredu Milanu Antoloviću ukazujući mu na cijenu vode koju na Puljštini plaćaju poljoprivrednici koji navodnjavaju svoje nasade putem pulskog Vodovoda.

"Koliko znam iz razgovora s ljudima iz ostalih područja Istre, sva poduzeća za distribuciju vode osim pulskog Vodovoda imaju nižu cijenu vode za potrebe poljoprivrede. Na području Pule i ostalih općina koje pokriva pulski vodovod svaki takav priključak se tretira kao industrijska voda, a ona je dvostruko skuplja nego za domaćinstva. U računu se iskazuje: cijena vode u poslovnim prostorima, osnovna cijena vodne usluge javne vodoopskrbe. U cijeni se nalaze i naknade čija je cijena ista kao i za stambeni prostor, upozorava Mandić, koji kaže da ga podržavaju i članovi okupljeni u udrugu Solidarna Pula (eko-proizvođači i potrošači).

Kaže da je danas nemoguće baviti imalo ozbiljnije poljoprivredom bez zalijevanja - navodnjavanja, ali s ovakvom cijenom vode to je nemoguće.

Kada smo o ovom problemu prije godinu i pol dana pitali tadašnjeg direktora Vodovoda Darka Višnjića odgovorio je da buzetski vodovod može pružiti tu uslugu jer oni proizvode vodu za razliku od pulskog Vodovoda, a da Puljština nema poljoprivrednu vodu jer Vodovod ne može prodavati vodu za nižu cijenu od one za koju je kupuje.

- Naknade koje spominje gospodin dio je s našeg računa, ali ne čine prihod Vodovoda, nego ih prikupljamo za Hrvatske Vode (Uredbom Vlade) i za IVS (Istarski vodozaštiti sustav) odlukom Županije, odgovara nam aktualni direktor Vodovoda Dean Starčić.

No, osim pulskog, ni labinski Vodovod nema mogućnost organiziranog navodnjavanja poljoprivrednih površina. Kako ističu, tek se rade projekti za tako nešto, a ukoliko netko s Labinštine traži takav priključak on mu se omogućava, ali po cijeni za gospodarstvo.

"Imali smo stoga sastanak s direktorima istarskih vodovoda gdje je dogovoreno da će se smanjiti, u ovom slučaju za stočarstvo, cijena industrijske vode koju sada plaćaju i računat će im se potrošnja prema cijeni vode za domaćinstva. Takav model bi se trebao primijeniti i u poljoprivredi", kaže nam Milan Antolović, županijski pročelnik za poljoprivredu. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter