Zaledeni filmovi Kena Russella u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu 57. festivala igranog filma u Puli u galeriji Makina u petak je otvorena izložba fotografija poznatog britanskog redatelja Kena Russella naslovljena "Ken Russell: redatelj - fotograf".

Ova izložba prikazuje intimnu i višeznacnu zbirku kako ikonskih (kultnih), tako i manje poznatih fotografskih prizora što ih je zabilježio jedan od najpoznatijih svjetskih filmaša.

Kako je kazao voditelj galerije Hassan Abdelghani, "prije no što je postigao status legende kao filmski redatelj, Ken Russell je nekoliko plodnih godina proveo radeci kao slobodni dokumentarni fotograf u Londonu, sredinom 1950-ih. Dirljive, ponekad nadrealisticke i cesto smiješne, fotografije bilježe nekonvencionalni pogled na svijet koji ce kasnije obilježiti njegov redateljski rad".

Sam je Russell jednom za svoje fotografije izjavio: "Na neki sam nacin, pretpostavljam, stvarao 'zaledene' filmove. Neke od fotografija izgledaju 'ulovi kako možeš'. Ali, naucio sam vrijednost savršene kompozicije. Kad su mi poslali printeve, pomislio sam: 'Moj Bože, jesam li ja ove napravio? Nisu loše. Potajno, mislim da su prilicno posebne'".

Režiser Srdan Karanovic na otvorenju je kazao da je jednom imao priliku susresti Russella, kada mu je poznati režiser urucio, kao predsjednik žirija, jednu festivalsku nagradu.

Izložba je otvorena do 27. kolovoza. Svi su printevi na srebrnoj želatini, rucno ih je tiskao Robin Bell iz Londona, a potpisao Ken Russell, kao dio limitirane serije od po 25 komada. Radovi se prodaju. Otvorenje je održano uz glazbu jazz dua Les chattes noires.

Ken Russell široj je javnosti poznat po popularnom mjuziklu "Tommy" i nagradivanoj prici o odnosu izmedu spolova "Woman in Love". Tijekom pedesetogodišnje karijere pribavio si je status filmaša izvan struje. Poznat je i po mnogobrojnim biografijama koje uglavnom snima za BBC, a pažnju mu zadnjih godina zaokupljaju kratki filmovi.


Podijeli: Facebook Twiter