Zaleđe je postalo više od sunca i bazena


Unutrašnjost Istre i ove godine obara turističke rekorde. Dovoljno je pogledati statistiku županijske Turističke zajednice koja kaže kako mala turistička središta poput Žminja, Svetvinčenta, Barbana, ali i čitave središnje Istre bilježi dvoznamenkaste poraste turističkog prometa. Najviše prometa ostvaruje se na području Turističke zajednice središnje Istre, koja osim Pazina objedinjava i okolne općine. Oni su od početka godine pa do kraja srpnja ostvarili  nešto više od 11 tisuća dolazaka, što je plus od 14 posto u odnosu na lani, te oko 79 tisuća noćenja što je porast za čak 18 posto.

Na ovom se području nalazi oko 500 objekata, bilo kuća za odmor, luksuznih vila, odnosno 418 iznajmljivača koji imaju u tih 500 objekata 2.670 kreveta. U ovoj se godini broj smještajnih kapaciteta u odnosu na lani povećao za 11 posto, a najbrojniji su gosti Nijemci, Austrijanci, Belgijanci i Britanci.

Međutim, kako kaže tamošnji direktor TZ-a Radenko Sloković, razlozi porasta ne leže samo u većem broju ležaja, nego i boljoj popunjenosti objekata.

- Iznajmljivači na našem području nakon nekih 15 godina što se bave ovim poslom konačno su se počeli baviti turizmom. To znači da više svoj objekt ne prepuštaju drugima da im ga puni, kao što su to radili na početku, već se sami trude prodati kapacitete, bilo putem booking.coma, Airbnb-a ili samostalnim kanalima. Također, primijetio sam da su se ove godine klasične agencije puno više trudile oko popunjenja objekata, pa stoga imamo i ovako dobar rezultat, kazao je Sloković.

Istaknuo je i da se gostima sada u središnjoj Istri ne nudi samo krevet i bazen, odnosno proizvod kako ga sam zove "sunce i bazen", već i dodatna usluga.

- Ljudi sada u svojim kućama za odmor svoje goste upućuju na izlete, nude im svoju hranu iz vrta, ili ako ne upućuju ih na susjede, a neki su objekti postali pravi all inclusive, što znači da svojim gostima nude sve - krevet i hranu koji sami pripremaju. Naravno, gosti to cijene i vraćaju se. Mislim da je razlog tome i što se sada svaka kritika i pohvala vide na stranicama kao što su Airbnb i sličnima, pa se svi boje lošeg komentara i nadmeću se tko će biti bolji.

To je jako pozitivno jer su svi ozbiljnije počeli shvaćati turizam od onoga što je bilo u začecima, kada su svi imali nekretnine, ali su tražili agencije da im ih pune, tvrdi Sloković te ističe i da s lokalnim poljoprivrednicima iznajmljivači sve bolje surađuju, pa se ujedno i njima povećala prodaja, što je zapravo i cilj turizma - poticanje lokalne ekonomije i oživljavanje mjesta. 

- I u našim brošurama o mjestima stavili smo podatke o lokalnim proizvođačima, pa smo primijetili da mnogi s tim lecima odlaze direktno u vinske podrume, kušati med, sir ili neki drugi proizvod. Imamo također ideju da iznajmljivači imaju takozvani bar u kojem će biti svi lokalni proizvodi i koje će gost po principu mini bara moći kupiti. Tu bi primjerice bile najbolje malvazije, terani i  tartufata, med, rakije te svi ostali proizvodi. Time bi gosti mogli na licu mjesta kušati što je ovdje autohtono i kasnije sami potražiti samog proizvođača, tvrdi Sloković.

Posebno je zadovoljan u kom se smjeru razvijaju atrakcije u Pazinu koji privlači kao puno dnevnih turista zbog speleoavanture u Pazinsku jamu, te zip linea koji je najposjećeniji od kada je počeo raditi prije pet godina. Ujedno, tu su i posjetitelji koji obiđu muzeje i crkve te poučnu stazu za Pazinsku jamu. U planu je TZ-a atrakcijama pribrojiti i poznati Zarečki krov i omogućiti da potok stalno teče, čime bi se dobilo na dodatnoj atraktivnosti ne samo Zarečkog krova, već i same Jame.

Sezonom je u Pazinu definitivno zadovoljan Luka Labinjan koji je u zip lije ponad Jame u zadnjih pet godina uložio oko milijun kuna. Lani je zabilježio četiri tisuće gostiju, a do sada kaže da mu je promet u odnosu na lani veći za 30 posto. Veća se gužva osjeća u zadnjih deset dana kada posjetitelji čekaju otvaranje zip linea ispod poznatog Lovca. U projekt, koji je najprije služio samo za prijatelje  koji su htjeli iskusiti malo avanture, zip line je prerastao u ozbiljan  posao gdje zapošljava sedam djelatnika.

- Zip line u Pazin privuče najviše dnevnih gostiju. Većinom su to gosti koji borave u kampovima i koji su došli po usmenoj preporuci. Čuli su za večerom kako je njihovom prijateljima tog dana bilo fantastično i drugi dan imamo ovdje njih i njihove prijatelje. Neki su se u tjedan dana znali vraćati i po četiri puta, veli ovaj speleolog kojemu je sada zip line postao glavni posao, dok mu je nekad bila sporedna djelatnost.

Ove su godine atrakciju otvorili početkom svibnja i radit će do kraja listopada. Iduće godine počet će već početkom travnja, budući da su se tako obvezali prema projektu Hrvatska 365.

- Jako smo zadovoljni posjećenošću, a u planu definitivno imamo i dodatne atrakcije i sadržaje koji bi zadržali goste duže u Pazinu, poput spuštanja užetom niz liticu, zatim ponuda kao što je via ferrata, gdje hodate uz stijenu na sajlama s osiguranjem, zaključuje Labinjan.(Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter