Žalba ponuditelja odgada radove na pulskoj rivi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc najavi, izgradnja obalnog kolektora duž pulske rive i u Flaciusovoj ulici nece poceti 1. ožujka. Shodno tome na snagu nece stupiti niti najavljena preregulacija prometa užim središtem grada. Razlog odgode je žalba jednog od ponuditelja na medunarodnom natjecaju za izvodenje radova pristigla na adresu Svjetske banke, pod cijim se patronatom provodi projekt.

Cetiri ponude, dvije odbacene

Na medunarodnom natjecaju koji su raspisale Hrvatske vode, kao nositelj projekta odabrana je zajednica ponuditelja koju predvodi zagrebacki Viadukt, a uz njega bi poslove izvodili Gradevinarstvo i proizvodnja Krk te varaždinska GK grupa. Ovu zajednicu ponuditelja prihvatila je i Svjetska banka te je za izgradnju, koja ce trajati 17 mjeseci, ponudila uslugu za iznos od 55,7 milijuna kuna s PDV-om.

Inace, na natjecaj su stigle cetiri ponude, a povjerenstvo je dvije odbacilo. Uz odabranu zajednicu ponuditelja razmatrana je i ponuda austrijske tvrtke Strabag AG, koja je bila za 3,3 milijuna kuna (bez PDV-a) viša od odabrane. S druge strane, odbacene su ponude zajednice ponuditelja Vodotehnika-Grasa-Hidrocommercea (dva milijuna kuna viša od odabrane) te Centrogradnja-Hidroelektra Niskogradnja-Geotehnika Inženjeringa (dva milijuna kuna niža od odabrane).

Ponude su odbacene jer nisu bile u skladu s traženim uvjetima natjecajne dokumentacije, no ocito se potonja zajednica žalila s obzirom na to da je ponudila najnižu cijenu usluge.

- Znamo da je u tijeku žalbeni postupak kroz koji Svjetska banka želi donijeti transparentnu odluku o odabiru izvodaca radova s obzirom na velicinu i važnost projekta. Dosad je praksa bila drugacija pa možemo zakljuciti da u ovom slucaju banka prije konacne odluke želi posve razjasniti konacni odabir, rekla je Fani Bojanic, voditeljica Jadranskog projekta pri Hrvatskim vodama.

- Ovo ce zasigurno dovesti do odgode pocetka radova jer ce konacni datum biti definiran tek nakon odluke Svjetske banke te ovisi o brzini kojom ce ona okoncati postupak. Vjerujemo da kašnjenje nece biti dulje od nekoliko tjedana, no buduci da citav postupak vodi Svjetska banka, teško je unaprijed donositi zakljucke. Puljane, kao i sva nadležna tijela, na vrijeme cemo obavijestiti o pocetku radova i preregulaciji prometa u gradu, zakljucila je Bojanic.

Grad i Herculanea nemocni

S obzirom na rok izgradnje od 17 mjeseci, evidentno je da ce strojevi na rivi biti dvije ljetne sezone te ce riva za to vrijeme biti zatvorena za promet.

- Grad i Herculanea ni na koji nacin ne mogu utjecati na cjelokupni postupak jer je pod ingerencijom Hrvatskih voda i Svjetske banke. Itekako nam je važno da se taj postupak okonca što brže da bi radovi zapoceli. Ne smijemo zaboraviti da je gotovo polovica sredstava kojima se financira izgradnja kanalizacije bespovratna i moramo je iskoristiti jer je rijec o financiranju za grad strateški važnog projekta, a pod izuzetno povoljnim uvjetima, rekao je Igor Stari, direktor Herculanee.

Izgradnja obalnog kolektora financira se bespovratnim sredstvima Svjetske banke, Hrvatskih voda i HBOR-a, odnosno zajmom Medunarodne banke za obnovu i razvoj koji su Grad i Herculanea osigurali ukljucivanjem u ovaj projekt. Samo u ovogodišnjem gradskom proracunu osigurano je 28 milijuna kuna za izgradnju obalnog kolektora.

Radovi bi trebali zapoceti na središnjem dijelu Flaciusove te dionici od zgrade Lucke kapetanije do semafora na rivi. Intencija je da se ti dijelovi dionica što prije zgotove i puste u promet.


Podijeli: Facebook Twiter