Žalba odgodila početak rekonstrukcije Vodnjanske ceste

Oštećeno pontonsko plivalište na Mornaru (M. ANGELINI)
Oštećeno pontonsko plivalište na Mornaru (M. ANGELINI)

Hrvatske ceste zbog žalbe na odabir pružatelja usluge nadzora u projektu rekonstrukcije državne ceste D75, dionice Vodnjan - Pula u dužini od kilometra još uvijek nisu krenule u realizaciju projekta. Naime, početkom travnja Hrvatske ceste odabrale su na javnom natječaju najpovoljniju ponudu za izvođenje radova, onu pulske tvrtke Cesta d.o.o. Pula, u vrijednosti 16,6 milijuna kuna (s PDV-om). Mislilo se da će radovi uskoro početi s obzirom na formalnosti, ali žalba na drugom natječaju ovog projekta usporila je kompletan projekt.

Dvije faze radova

- Proveden je postupak javne nabave za izbor izvođača radova. Međutim, u postupku javne nabave za izbor pružatelja usluge nadzora uložena je žalba, koja se rješava pri Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, tako da nisu stvoreni preduvjeti za sklapanje ugovora za pružanje usluge nadzora, obavještavaju nas iz Hrvatskih cesta.

Stoga je prolongiran početak radova, a s obzirom na turističku sezone, zbog koje je projekt ionako bio podijeljen na dvije faze - prije i poslije turističke sezone - praktički je odgođen do jeseni. Inače, odluka o odabiru izvođača radova potvrđena je i na elektronskom oglasniku javne nabave gdje je objavljeno sklapanje ugovora između Hrvatskih cesta i izvođača radova Cesta d.o.o. Pula.

Cesta je odabrana jer je po kriteriju najniže cijene ocijenjena kao najpovoljnija. U konkurenciji na natječaju bili su još GP Krk iz Krka koji je ponudio nešto više od 18 milijuna kuna s PDV-om te Colas Hrvatska, tvrtka iz Varaždina, koja je ponudila nešto manje od 18,3 milijuna s PDV-om za izvođenje navedenih radova. Sve tri ponude bile su pravovaljane, ali je presudio kriterij najniže cijene. Kao podizvođači u ponudi Cesta spomenuta je firma Vintijan iz Pule koja će raditi milijun kuna vrijedne radove na javnoj rasvjeti i instalacijama.

Inače, početkom prosinca prošle godine Grad Pula je bez naknade prenio vlasništvo nad nekretninama u obuhvatu državne ceste DC75, dionica Vodnjan - Pula, u korist Hrvatskih cesta što je bio preduvjet početka realizacije dugoočekivanog projekta proširenja Vodnjanske ceste, za koji je već bila ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola, a prijenos nekretnina bio je potreban da Hrvatske ceste ishoduju građevinske dozvole. Međutim, iako je projekt trebao započeti prije turističke sezone žalba na natječaju za nadzor sve je prolongirala za jesen, odnosno izgradnja rotora na križanju Fažanske i Vodnjanske ceste, koji je trebao biti gotov do ljeta. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter