Žalba na oslobodenje Amande Knox

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužitelji u sudskom procesu protiv americke studentice Amande Knox, koja je prošlog listopada oslobodena na sudenju za ubojstvo njezine britanske sustanarke Meredith Kercher 2007. godine, u utorak su uložili žalbu na oslobadajucu presudu najvišem talijanskom sudu.

Tužitelji Giovanni Galati i Giancarlo Costagliola u žalbi su ustvrdili da je oslobadanje Amande Knox i njezina bivšeg decka Raffaelea Sollecita bilo proturjecno i nelogicno. Sada talijanski kasacijski sud mora presuditi je li bilo proceduralnih nepravilnosti koje mogu biti temelj za ponovno sudenje.

Amandi Knox iz Seattlea i Talijanu Sollecitu uvažena je žalba na presudu iz 2009. kojom su proglašeni krivima za ubojstvo 21-godišnje Kercher u, kako tvrde tužitelji, seksualnom napadu pod utjecajem narkotika. Presuda od listopada izrecena je nakon što su neovisni forenzicki strucnjaci kao nepouzdane oštro kritizirali dokaze znanstvene policije iz izvorne istrage.

Tijelo Meredith Kercher s više od 40 ubodnih rana nadeno je u stanu koji je dijelila s Knox u talijanskom gradu Perugi gdje su obje studirale.


Izdavaci se otimaju za memoare

Americki se izdavaci otimaju za memoare Amande Knox. Za njenu su verziju citave price navodno spremni platiti cak milijun dolara, prenosi britanski Guardian.

Knox (24) je oslobodena u listopadu prošle godine, nakon što je u talijanskom zatvoru provela cetiri godine pod optužbom da je ubila Kercher u njihovom zajednickom stanu u talijanskoj Perugi. Nakon što je puštena iz zatvora, vratila se kuci u SAD gdje se sastaje s izdavacima s kojima razgovara o pisanju memoara, prenosi Guardian, pozivajuci se na napise u New York Timesu.

- Svi su se zaljubili u nju, izjavio je jedan od njih u razgovoru za taj list, koji prenosi da Knox ostavlja dojam blage, pametne, gotovo ucene osobe, koja navodi književna djela koje smatra dirljivima te koja je izdavacima otkrila svoj davnašnji san da postane spisateljica.

Njezini su memoari ponudeni i britanskim izdavacima, piše Guardian, no oni su pokazali znacajno slabiji entuzijazam za njih od svojih americkih kolega, tvrdeci da slucaj nije još zakljucen.


Podijeli: Facebook Twiter