Zakupci bez suda ne žele vratiti stan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slucaj obitelji Repic, koja živi u gradskom stanu i vec dugi niz godina moli vlasnika, Grad Pulu, da im popravi barem krov, da ne moraju sa zebnjom cekati kišu, namece pitanje kako Grad gospodari svojim stanovima, tko u njima živi i što se sve dogada s tom traženom i vrijednom gradskom imovinom. I dok jedni priželjkuju da Grad bude odgovorniji prema svojoj imovini, drugi se nadaju da nece biti baš (pre)revan i uociti da netko od tih gradskih stanova - za koje mjesecna naknada ponekad iznosi i tricavih stotinjak kuna - ubire najamninu od trecih osoba.

Ipak, zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci smo da Grad polako, ali sigurno uvodi red i u taj segment svog vlasništva. Samo u posljednja tri mjeseca oduzeto je ili je u postupku oduzimanja 14 stanova koji su bili dodijeljeni onima koji ih, kako se pokazalo, zapravo i nisu trebali. Ili zato što su stan preuzeli, ali u njemu i nisu živjeli, ili zato što su ga cak i iznajmljivali trecim osobama. A koliko je to unosan posao govori podatak da je nekima najamnina mjesecno iznosila svega 135 kuna, dok se podstanarstvo u Puli placa 200 do cak 300 eura, odnosno od 1.500 do 2.200 kuna!

- Grad Pula trenutno raspolaže s 466 stanova koje koriste najmoprimci Grada po razlicitim pravnim osnovama, kaže nam procelnik za gradsku imovinu Damir Prhat.

Pojašnjava da komunalno redarstvo provodi kontrole korištenja stanova, a ako se utvrde nepravilnosti, postupci predaje stanova u posjed Gradu uglavnom završe na sudu, buduci da ih osobe koje ih koriste nikada ne žele predati sporazumno i mirno. Tako se pred nadležnim sudovima, a to su Opcinski i Županijski sud u Puli, trenutno tim povodom vodi deset parnica.

Govoreci o visini mjesecne najamnine za korištenje stanova u vlasništvu Grada, procelnik pojašnjava da se ona utvrduje ovisno o tome radi li se o zašticenoj ili o slobodno ugovorenoj najamnini. Visina zašticene najamnine utvrduje se sukladno odredbama uredbe o uvjetima i mjerilima za njeno odredivanje, dok se visina slobodno ugovorene najamnine definira slijedom gradske odluke koja regulira tu problematiku.

- Nije moguce tocno odgovoriti na upit o takozvanim otpisanim stanovima, buduci da su stanovi koji su prije 1990. godine bili otpisani, naknadno ponovno udruženi u stambeni fond tadašnjeg Fonda stambenog gospodarstva, ciji je Grad Pula pravni slijednik, kaže Prhat.

Na upit ima li Grad slobodnih stanova u pricuvi za nenadani smještaj Puljana, u slucaju da im izgori stan ili se dogodi neka druga nesreca, procelnik kaže da nema, a da i ima, bili bi dani stanarima slijedom liste prvenstva.

Valja podsjetiti da je Grad Pula gradio dvije zgrade s ukupno 24 stana u Dolinki još davne 2005. godine, a stanari su kljuceve dobili dvije godine kasnije. Uglavnom se radilo o socijalnim kategorijama jer su oni bili pri vrhu gradske liste pa je i mjesecni najam utvrden u visini od eura po kvadratu korisne površine stana. Iako su iz Grada obecavali da ce tu praksu gradnje stanova nastaviti, dosad to više nisu ponovili, vec su stanove tek sporadicno otkupljivali.(Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)




Po listi dodijeljeno šest stanova

Na trenutno važecoj listi prvenstva za dodjelu stanova u najam nalazi se 169 osoba. Od tog broja riješeno ih je šest, odnosno dodijeljeno je toliko stanova. Lista vrijedi do 21. kolovoza 2013. godine, a po isteku tog roka bit ce formirana nova.
Lista prvenstva za davanje stanova u najam vrijedi cetiri godine, a utvrduje se na osnovu slijedecih uvjeta i mjerila: dužine prebivališta na podrucju Grada; godina radnog staža; broj clanova obiteljskog domacinstva podnositelja zahtjeva; djece na redovnom školovanju; godina života; zdravstvenog stanja (prema invalidnosti i zdravstvenom stanju podnositelja zahtjeva i clana domacinstva); socijalnog stanja (samohrani roditelj i pomoc za uzdržavanje).


Drsko do besplatnog smještaja

U našu se redakciju javila citateljica i ukazala nam na bespravno zaposjedanje gradskog stana u Rakovcevoj ulici. Kako nam je ispricala, radi se o prizemnom stanu koji je unatrag cetiri godio koristio zakupac te potom iselio, ali ga nije želio vratiti Gradu pa se na sudu izmedu njega i Grada zbog toga vodi spor. U meduvremenu je u stan više puta provaljivano. Svaki put bi bivši zakupac zvao policiju, koja bi izbacila uljeze. Medutim, sredinom ožujka u stan je ponovno provaljeno i ovaj put nitko nije reagirao. Problem je što je dotad bila iskljucena struja, ali je upravo toga dana ponovno ukljucena. Da problem bude veci, kaže nam naša sugovornica, novi "stanari" koriste i vodu, a potrošnja se evidentira na zajednickom vodomjeru svih ostalih stanara. I dok se kao vlasnik mjernog mjesta za struju vodi Grad, koji ce, dakle, morati snositi taj trošak, racun za vodu bi zajednicki trebali podijeliti svi ostali suvlasnici ili, i opet, Grad Pula.
"Svi oni koji su se uredno prijavili na gradsku listu valjda su budale, jer se, eto, ovako mogu uvaliti u stan i besplatno stanovati, bez da plate struju i vodu", kaže naša sugovornica.
Kaže da je o svemu obaviještena i policija, koja je rekla da bi vlasnik, dakle Grad Pula, trebao zatražiti intervenciju. Stoga je obaviješten i Grad, gdje su pak rekli da nekoga mogu deložirati putem suda, no to može trajati i do cetiri godine?! "Zašto se ne bi moglo isti tren reagirati i odmah deložirati bespravne stanare, a ne da oni unutra žive cetiri godine i nikome ništa?", pita se naša sugovornica.
Na upit znaju li za taj slucaj bespravno zaposjednutog stana, u Gradu smo saznali da je upravo krajem prošlog tjedna izdan nalog za iskljucenje vode i struje, a bespravni stanari su upozoreni da stan moraju vratiti u posjed Grada.
"O tom stanu vodi se sudski postupak radi predaje u posjed, ali s bivšim zakupcem, koji i dalje polaže pravo na njega. Sve dok se taj sudski postupak ne okonca, mi ne možemo uci u posjed, iako raniji zakupac i ne živi u njemu. Cijela ta prica je poznata, ali jednostavno je nemoguce predvidjeti sve, prije svega da ce prazan stan privuci nekoga da u nj provali", ustvrdio je procelnik za gradsku imovinu Damir Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter