Zakrivljeni krastavci i neobicne mrkve te repe opet na policama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakrivljeni krastavci, repa i mrkva neobicnih oblika vracaju se na europske police, nakon što je EU ukinuo dugogodišnja pravila o minimalnoj velicini i standardnom obliku za voce i povrce široke potrošnje.

"Od 1. srpnja na police su se vratili zakrivljeni krastavac i kvrgave mrkve, što je konkretan primjer našeg nastojanja da se riješimo nepotrebnih birokratskih pravila. Nema smisla odbacivati dobre proizvode samo zato što su njihova velicina i oblik pogrešni", rekla je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer-Boel.

Europski standardi za voce i povrce cesto su bili predmet ismijavanja, a birokrati u Bruxellesu opisivani su kao osobe koje se bave velicinama i duljinama poljoprivrednih proizvoda.

Europska pravila o minimalnoj velicini i obliku bit ce odbacena za 26 vrsta voca i povrca, što ukljucuje marelice, patlidžane, trešnje i višnje, cešnjak, repu, grašak, špinat i lubenice. Deset standarda ce ostati, izmedu ostalih, za jabuke, citrusno voce, kivi, breskve i rajcice. Medutim, zemlje clanice ce prvi put moci dopustiti njihovu prodaju u trgovinama ako na njima budu oznake koje ce ih razlikovati od voca i povrca onih propisane kakvoce.

Nova pravila dopustit ce vlastima da omoguce prodaju voca i povrca bez obzira na njihovu velicinu i oblik.


Podijeli: Facebook Twiter