Zakrčene šume su vrlo opasne u sezoni požara

(Arhiva/S. MILJEVIĆ)
(Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Zahvaljujući velikoj pomoći dobrovoljnih vatrogasnih društava, ova godina, tijekom koje je u Istri bilo mnogo vatrogasnih intervencija, protekla je bez žrtava, gubitaka stoke i oštećenja objekata, rekao je između ostalog Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik na godišnjoj skupštini DVD-a Gračišće, u vatrogasnom domu u Brljafima.

- Ovo najbolje pokazuje kako se vatrogasna djelatnost u Istri razvija u dobrom smjeru i kako su ulaganja u vatrogastvo, u osposobljavanje i opremanje DVD-ova opravdana. Međutim, prostora za poboljšanja još uvijek ima, rekao je Kozlevac u Brljafima, gdje su se osim gračaških okupili i predstavnici mnogih vatrogasnih društava iz raznih krajeva Istre.

Osim trajne izobrazbe i poboljšanja u opremanju, istarski vatrogasci, pogotovo DVD-i moraju provesti akciju uređenja okoliša u selima, poručio je Kozlevac, jer mnogi uređuju prostore ispred svojih kuća, a prostor iza kuća je zakrčen šumskom vegetacijom. To predstavlja veliku opasnost, jer je takve zarasle šume oko sela u slučaju požara vrlo teško gasiti. Stoga je predložio da se oko svih sela od raslinja očisti sigurnosni pojas.

Pazinska Područna vatrogasna zajednica uključit će se u ovaj projekt, ali i dalje ustrajati na obuci i opremanju vatrogasaca, rekao je njen predsjednik Neven Rimanić. ( M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter