Zakošek: Vlada propustila iskoristiti pozitivan šok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalne središnjice nezadovoljne su odnosom Vlade prema sindikatima i isticu da ona izbjegava socijalno partnerstvo i socijalni dijalog, a Gospodarsko-socijalno vijece (GSV) koristi samo kao formu.

Kritike sindikalista, izrecene tijekom rasprave pod nazivom "Nova Vlada: nova nada ili stara razocaranja", održane u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i u suradnji sa zakladom Friedricha Eberta, mahom su bile usmjerene prema Radimiru Cacicu, prvom potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva.

- Prvi potpredsjednik govori i istupa koliko mu predsjednik Vlade to dozvoljava. To može znaciti da je predsjednik Vlade u podcinjenom položaju u odnosu na prvog potpredsjednika ili je rijec o konceptu funkcioniranja Vlade, ustvrdio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Naveo je da sve upucuje na to da je rijec o konceptu u kojem su Cacic i Slavko Linic, ministar financija, osobe koje istupaju pa su time na udaru, dok predsjednik Vlade ostaje "cist".

Od predizbornih obecanja, po sindikatima, nije ispunjeno ništa, odnosno samo obecanje o ukidanju povlaštenih saborskih mirovina. Novinarka Jasmina Popovic je ustvrdila da je teško Vladu prozivati da nije ispunila nešto iz Plana 21 jer se njime ništa konkretno ni ne obecava.

Trend izbjegavanja razgovora sa sindikatima ce se nastaviti, smatra Popovic. Istice da i sindikati imaju problema u komunikaciji s javnošcu i svojim clanstvom. U konacnici su sindikati razocarani Vladom, a sindikalno clanstvo sindikatima.

Pokušavši jedini analizirati dosadašnju Vladinu politiku, Nenad Zakošek, profesor s Fakulteta politickih znanosti, ustvrdio je da je Vlada propustila iskoristiti "pozitivan šok" nakon izbora, što ukazuje na njenu nepripremljenost. Vlada je trebala pokušati stvoriti što širi savez za reforme, no ona se i prema sindikatima i prema ostalim nevladinim udrugama ponaša ambivalentno.


Podijeli: Facebook Twiter