Zakonom o boravištu do reda u popisu biraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višak od više stotina tisuca biraca trebao bi biti riješen novim zakonom o boravištu, a prijedlog tog zakona objavio je MUP na svojim internetskim stranicama. Usvoji li se predloženi zakon, policija ce sama moci odjaviti osobu utvrdi li se da ne živi na adresi na kojoj je prijavljena.

Prema važecim propisima, osobu koja na nekoj adresi ima prijavljeno prebivalište, ali na toj adresi ne živi, nije bilo moguce odjaviti, osim ako sama ne bi podnijela zahtjev. Zakon o boravištu kljucan je za sredivanje popisa biraca. Hrvatska, koja prema prošlogodišnjem popisu stanovništva ima 4,29 milijuna stanovnika, ima više od cetiri milijuna upisanih biraca, što je višak od najmanje pola milijuna.

U posljednje vrijeme ta tema prilicno je zainteresirala i Europsku komisiju, koja traži da se popisi biraca srede prije izbora za Europski parlament sljedece godine.

Prijedlog zakona ukida pojam prebivališta, koji Ustav ne poznaje, a koriste se pojmovi trajnog boravišta i privremenog boravišta. Osobe koje napuštaju trajno boravište na godinu dana ili dulje razdoblje zbog privremenog odlaska u inozemstvo o tome bi morale obavijestiti policiju u mjestu gdje imaju prijavljeno trajno boravište ili diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Predlaže se i rješavanje problema beskucnika, odnosno njihova boravišta. Njima bi policija utvrdila trajno boravište tamo gdje imaju prenocište, cime bi dobivali dokumente s adresama prenocišta.

Nesredeni podaci imaju negativan utjecaj ne samo na popise biraca, vec i na rad sudova, koji ne mogu pronaci osobe koje imaju lažno prijavljeno prebivalište, a imaju negativan utjecaj i na sustav socijalne skrbi, zdravstveno osiguranje.

Prije dvije godine Vlada je predložila izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu, ali je taj zakon zapeo u parlamentarnoj proceduri. Tom se prijedlogu usprotivila Komisija Iustitia et pax HBK-a ustvrdivši da bi takav prijedlog doveo do novog egzodusa Hrvata iz BiH buduci da bi morali izabrati prebivalište. Usprotivio mu se Davor Coradaš, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda, a prema prijedlogu su kriticne bile i nevladine organizacije, medu kojima i GONG.

Aktualni prijedlog Zakona o boravištu izvršni direktor GONG-a Dragan Zelic smatra pozitivnim korakom. - Mnogo je konkretnije, odnosno strože, razradena prijava i odjava trajnog boravišta, kazao je Zelic. Za njega ce kljucna biti provedba zakona jer "ne smije doci do toga da se jedne ljude s lažnim prebivalištem briše, a druge ne, ne smije biti nikakve diskriminacije". (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter