Zakonodavci su… zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne znam da li mi je gori racunalno-mrežni ili normativno-pravni hrvatski jezik. Prvi prepun anglizama (hm, ovo je novolatinizam), drugi birokratski nemušt do boli pa kad je "otvoren postupak javne nabave za ustupanje radova na uredenju…", to zapravo znaci da je u tijeku javni natjecaj za uredenje - bilo cega. No, bude i zabavnijih primjera.

Evo jednoga iz državne radionice zakona na koji me milostivo upozorila znanica. Dakle, 28. svibnja 2009. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesic donio je "Odluku o proglašenju Zakona o stavljanju izvan snage Zakona o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba zakona i sukoba nadležnosti u izvršenju kaznenih sankcija". Cijeli tekst odluke, ne racunajuci klasu, urudžbeni broj, datum i potpis, glasi: "Proglašavam Zakon o stavljanju izvan snage Zakona… itd., itd. (štedim na ponavljanju, op. a.) koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 22. svibnja 2009.".

Inace, sam Zakon o stavljanju izvan snage zakona… itd., itd. ima ukupno dva clanka, od kojih drugi regulira rok stupanja na snagu, a prvi glasi: "Ovim se Zakonom stavlja izvan snage Zakon o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba zakona i sukoba nadležnosti u izvršenju kaznenih sankcija (Narodne novine, br. 53/91)".

Ma, zakonodavci su… zakon!


Podijeli: Facebook Twiter