Zakon želi žene na listama za lokalne izbore

Tajana Broz, Anamarija Tkalčec, Clélia Chevrier i Slaviša Šmalc
Tajana Broz, Anamarija Tkalčec, Clélia Chevrier i Slaviša Šmalc

O položaju žena u politici i obvezi političkih stranaka da prilikom kandidiranja za predstavnička tijela jedinica regionalne i lokalne samouprave na predstojećim lokalnim izborima, koji se očekuju u svibnju iduće godine, kandidiraju najmanje 40 posto žena raspravljalo se u Umagu na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ljudska prava.

Predavanje, a dan kasnije i radionica o rodno osviještenoj politici, održani su proteklog vikenda. Povjerenstvo je te aktivnosti organiziralo u suradnji s nevladinom udrugom CESI, koja već niz godina surađuje s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj pa je gošća predavanja bila prva savjetnica te ambasade Clelia Chevrier. Upoznala je domaćine s francuskim iskustvima s povećanjem uključenosti žena u procese odlučivanja.

O usporedbi francuskih i hrvatskih iskustava, posebice istarskih, govorili su predsjednik Povjerenstva Slaviša Šmalc te Tajana Broz i Anamarija Tkalčec iz CESI-ja. Na izborima prije 11 godina ukupno je u vijećima bilo 11,56 posto žena, na izborima 2005. bilo ih je 16,51 posto, a na zadnjima 21,85 posto. U bujsko vijeće su od 2001. do danas birane četiri, zatim pet, a od 2009. opet četiri žene. Novigrad je bilježio konstantan rast - od tri žene 2001. do šest prije tri godine i jedini je grad u Istri u čijem su vijeću žene zastupljene s 40 posto, dok je Umag najlošiji. Najprije su bile tri, pa dvije i sada jedna vijećnica.

O hrvatskoj legislativi vezanoj za sudjelovanje žena u procesima odlučivanja i zašto ih je malo govorila je Broz. Navela je da se isključenjem znanja i vještina polovice stanovnika na taj način Hrvatska, kao još uvijek patrijarhalno društvo, odriče svojih kapaciteta i bogatstva. Šmalc je istaknuo da je Grad Umag stvorio pretpostavke za aktivno sudjelovanje žena u procesima odlučivanja, ali brine ga kako promijeniti svijest čelnika političkih stranaka. Od svih njih u Umagu predavanju su prisustvovali tek SDP-ovci i laburisti te čelnik BDSH-a. No, ohrabruje da je bilo više od 20 žena, članica raznih političkih opcija u Umagu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter