Zakon za otudenje obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak ce se na sjednici Sabora glasati o konacnom prijedlogu Zakona o prostornom uredenju i gradnji, kojim se predlaže ozakonjenje etažiranja ugostiteljsko-turistickih objekta i slobodnu prodaju apartmana na našoj obali, upozorili su predsjednik poreckih podružnica IDS-a Azeglio Picco, porecki gradonacelnik Edi Štifanic i vrsarski nacelnik Franko Štifanic. Izmjena zakona je, isticu, jednokratna prodaja i devastacija i otudenje obale.

Kako su rekli, Vlada u novom prijedlogu u clanku 18. izricito navodi uvjete prodaje apartmana kao posebnih dijelova gradevine, tako da se zakon pretvara u normu koja zapravo omogucava bogatim pojedincima i spletkarima rasprodaju i trajno zauzimanje hrvatske obale, a ne trajnu zaštitu u korist svih gradana.

- Smatramo da taj clanak prijedloga Zakona treba povuci iz procedure i vratiti na doradu jer ce u ovakvom obliku štetiti priobalju ne samo Poreca i Istre nego i cijele Hrvatske. Može doci do toga da ce se apartmani, ako se budu etažirali, pretvoriti u stanove i da cemo doci do toga da smo prije važecom prostornoplanskom dokumentacijom našim gradanima prijecili apartmanizaciju unutar 150 metara od mora, a sada cemo ici na etažiranje apartmana koji ce na ici za stanovanje, rekao je Azeglio Picco.

- Kad zbrojite sve apartmane na Poreštini, velikih turistickih tvrtki Riviere, Plave lagune i Maistre govorimo o ukupno 2.288 apartmanskih jedinica, o 114 tisuca kvadrata apartmanskog prostora, i o ukupnoj tržišnoj vrijednosti od pola milijarde eura. Kad se to etažira, iz toga ce se jednokratno izvuci pola milijarde eura s našeg podrucja, a taj novac nece završiti u Hrvatskoj, vec vani. Jedino ce turisticka poduzeca jednokratno i dobro zaraditi, a svi ce drugi izgubiti i posljedice za prostor bit ce nesagledive, rekao je Edi Štifanic.

- Po clanku važeceg Zakona izdvojena gradevinska podrucja izvan naselja namijenjena su za gospodarsku namjenu bez stanovanja. Izmjenama Zakona omogucava se stjecanje u vlasništvo posebnog dijela zgrade koje predstavlja apartman-stan pa je vlasnik ovlašten u njemu trajno stanovati, i prijavljivati boravište, vršiti gradevinske preinake, cime turisticko naselje postaje mjesto za stalno stanovanje, što je protivno deklariranoj namjeni ocuvanja obalnog prostora za turisticku djelatnost, rekao je Štifanic. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter